Persbericht

Inhaalslag voor wachtlijst zwemlessen kinderen

Gepubliceerd: 3 maart 2021Laatste wijziging: 3 maart 2021

De gemeente Den Haag lanceert een plan om de wachtlijst voor de gemeentelijke zwemlessen weg te werken. Door de sluiting vanwege de coronamaatregelen stonden er in januari 2021 inmiddels meer dan 1.800 Haagse kinderen op de wachtlijst, een toename van 55 procent ten opzichte van het aantal wachtenden in dezelfde periode in 2020. Een wachtlijst is gebruikelijk, maar door de sluiting van de zwembaden als gevolg van corona loopt het aantal wachtende kinderen op zwemles snel op.

Wethouder Onderwijs en Sport Hilbert Bredemeijer: "Dit is een reden tot zorg. Iedereen met kleine kinderen weet hoe belangrijk zwemles is. Nu het helemaal stilligt, zie ik dat ook bij mijn dochter. In een stad aan zee, met bovendien tal van grachten, moeten kinderen de mogelijkheid hebben om te leren zwemmen. Daarom hebben we gekeken wat er nodig is om met een vliegende start de achterstanden weg te werken. Dat kan zodra het kabinet toestaat dat de zwembaden weer open gaan voor in ieder geval leszwemmen. Hopelijk is dat snel. Den Haag is er in ieder geval op voorbereid dankzij een aantal extra acties. Hiermee hopen we de wachtlijst tot acceptabele proporties te kunnen terugdringen."

Een van de acties is het uitbreiden van gemeentelijke zwemlessen in drie Haagse zwembaden de Blinkerd, de Houtzagerij en Overbosch zolang dat nodig is. Deze extra lessen bieden plaats aan 200 kinderen. Andere acties zijn het bevorderen van doorstroom in de zwemlessen, het ondersteunen van zwemverenigingen die zwemles geven en het opschonen van de wachtlijst omdat kinderen soms zowel bij de gemeente als bij zwemverenigingen en zwemscholen staan aangemeld.

Bredemeijer: "In de aankomende mei- en zomervakanties worden extra turbolessen georganiseerd. We steunen zwemverenigingen met maatwerkondersteuning als de situatie financieel nijpend is. Kortom, we doen er alles aan om de wachtlijsten te doen slinken. Het kabinet is nu aan zet. Wij zijn er klaar voor."

De gemeenteraad wordt een half jaar nadat de zwembaden weer open mogen voor zwemlessen geïnformeerd over de stand van zaken rondom de wachttijden.

Wethouder Bredemeijer (Onderwijs, Sport):
Wethouder Bredemeijer (Onderwijs, Sport): "We hebben gekeken wat er nodig is om met een vliegende start de achterstanden weg te werken."