Persbericht

Haagse leerlingen vieren Paarse Vrijdag

Gepubliceerd: 10 december 2020Laatste wijziging: 11 december 2020

Vandaag is het Paarse Vrijdag. Een dag waarop scholieren hun klasgenoten oproepen in het paars naar school te komen uit solidariteit voor de queer-gemeenschap. “Dat vind ik een mooi en belangrijk signaal, op school en daarbuiten. Het mooie is dat Paarse Vrijdag afkomstig is van de leerlingen zelf en door hen wordt georganiseerd. Positieve aandacht voor genderdiversiteit en seksuele geaardheid is belangrijk.”, zegt wethouder Bert van Alphen (emancipatie). De dag wordt georganiseerd door COC’s en GSA-Netwerk Nederland en heeft dit jaar als thema: ‘Activisme’.

Emancipatiewethouder Bert van Alphen begint de dag met het hijsen van de regenboogvlag voor het stadhuis en bezoekt daarna het ROC Mondriaan en de Haagse Hogeschool om met studenten te praten over jezelf kunnen zijn op school. Wethouder Robert van Asten bracht een bezoek aan het Hofstad Lyceum.

In Den Haag hebben 12 Scholen een Gender & Sexuality Alliances (GSA) opgericht. In deze groepen komen leerlingen en leraren bijeen om te praten over meer zichtbaarheid en bespreekbaarheid van seksuele- en genderdiversiteit.

De GSA’s van de 12 scholen ontvangen vandaag een taart van de gemeente Den Haag als blijk van waardering voor hun inzet om een veilige school voor queer leerlingen te bevorderen. In 2018 heeft het GSA-netwerk onderzoek gedaan naar het hebben van een GSA op school. Hieruit blijkt dat queer leerlingen zich meer thuis en geaccepteerd voelen op een dergelijke school en dat queer leerlingen minder spijbelen als de school een GSA heeft. Daarom worden alle scholen die nog geen GSA hebben aangeschreven als aanmoediging om GSA mogelijk te maken op hun school. Dit kan onder begeleiding van de GSA-coördinator Laura Kooke van COC Haaglanden.

Wethouder Van Alphen: Initiatieven als Paarse Vrijdag laten zien dat acceptatie een thema is dat leeft in de stad. Ook in de klas moet je jezelf kunnen zijn. Het is belangrijk dat we onze verschillen bespreekbaar maken en deze verschillen ook kunnen accepteren. Iedereen moet zich op zijn gemak voelen. Het hele jaar door moeten mensen zich geaccepteerd en sociaal veilig voelen.

Gender & Sexuality Alliances

Gender & Sexuality Alliances zijn groepen van queer en niet queer-leerlingen en -docenten die samen op school zorgen voor meer zichtbaarheid en bespreekbaarheid van seksuele- en genderdiversiteit. Scholen die een GSA hebben opgericht merken hier het resultaat van. Uit onderzoek van het GSA-netwerk blijkt dat queer-leerlingen voelen zich meer thuis en geaccepteerd op scholen met een GSA. Op deze manier wordt er een veilig gevoel gecreëerd voor de leerlingen.

Paarse Vrijdag

Paarse Vrijdag is in 2010 in de Verenigde Staten begonnen als steunbetuiging aan lesbische, homo-,bi- of transseksuele medeleerlingen. De leerlingen begonnen met het dragen van paarse kleding omdat in de regenboogvlag deze kleur voor ‘spirit’ (geestdrift / enthousiasme) staat. Mensen die zich onzeker voelen om wie of wat ze zijn, voelen zich extra gesteund door iedereen die paars draagt op Paarse Vrijdag.