Persbericht

Haagse basisschoolleerlingen krijgen les over recht van advocaten

Gepubliceerd: 13 juli 2022Laatste wijziging: 13 juli 2022

De gemeente Den Haag en GMW Advocaten laten Haagse leerlingen in groep 8 kennis maken met het recht en de rechtsstaat. Dit doen zij met een workshop, een tijdschrift en een oefenrechtbank. Scholen in Den Haag die willen deelnemen, kunnen zich hiervoor (gratis) aanmelden bij de JuniorJurist Academie, die het project inhoudelijk verzorgt. De gemeente en GMW Advocaten willen hiermee meer kennis en bewustwording creëren over het onderwerp recht.

De gemeente Den Haag benadrukt het belang van dit initiatief. Wethouder Saskia Bruines:

“Mooi dat we via deze samenwerking Haagse leerlingen op speelse wijze kennis kunnen laten maken met de rechtstaat die Nederland is. Dit sluit ook mooi aan bij ons streven om het rechtsysteem toegankelijker te maken voor onze inwoners, zodat zij beter weten welke wegen te bewandelen bij rechtsproblemen.”

 Het gaat om een samenwerking met het advocatenkantoor GMW Advocaten, waarbij Haagse basisschoolleerlingen van advocaten workshops krijgen en tijdens een oefenrechtbank meer leren over de recht en de rechtstaat. Wethouder onderwijs Hilbert Bredemeijer:

‘’Ik ben blij met dit initiatief. Want juist op jonge leeftijd is het belangrijk om al te leren over ons rechtssysteem, de rechten en plichten die je hebt. Zoals bijvoorbeeld het recht op vrijheid van meningsuiting en dat iedereen in Nederland in gelijke gevallen gelijk moet worden behandeld.’’

De workshop en de oefenrechtbank zijn onderdeel van de lesmethode “Recht en Wet” van de JuniorJurist Academie die het project inhoudelijk verzorgt. De methode bestaat daarnaast uit het tijdschrift “Recht & Wet” waarin de leerlingen, tussen de workshop en de oefenrechtbank in, werken.

Dit project is ook bedoeld om Haagse scholen een steuntje in de rug te geven bij de invulling van burgerschapsonderwijs, waarvoor sinds augustus 2021 strengere wettelijke eisen gelden.

Scholen uit de gemeente Den Haag die geïnteresseerd zijn, kunnen zich gratis aanmelden via de website www.juniorjurist.nl van de JuniorJurist Academie.