Persbericht

Haags Sportakkoord: meer ondersteuning voor sportverenigingen en extra aandacht voor Escamp

Gepubliceerd: 23 september 2020Laatste wijziging: 23 september 2020

In Den Haag willen we dat in 2030 iedereen sport of regelmatig beweegt. Om dit doel te bereiken, presenteert sportwethouder Hilbert Bredemeijer tijdens de Nationale Sportweek het Haagse Sportakkoord. Sportverenigingen krijgen extra ondersteuning, in wijken waar de sportdeelname achterblijft komen meer buurtsportcoaches en sportaccommodaties worden verduurzaamd en toegankelijk gemaakt voor iedereen. Het akkoord is mede tot stand gekomen dankzij gesprekken met sportverenigingen, sportbonden, onderwijsinstellingen, welzijnsorganisaties en gezondheidszorg.

Hilbert Bredemeijer:

“De afgelopen maanden hebben we kunnen zien hoe belangrijk sport en bewegen is en hoe groot het gemis is als dat even niet meer kan. Ik ben dan ook blij dat, ondanks alle coronamaatregelen, er weer bewogen kan worden. Sporten is leuk, gezond en het brengt je onder de mensen. Kortom: sport maakt Den Haag sterker. Met dit sportakkoord blijven we werken aan een sportieve toekomst waarin we zoveel mogelijk Hagenaars in beweging krijgen.”

900.000 euro voor meer sportcoördinatoren en buurtcoaches

Den Haag telt zo’n 270 sportverenigingen. Om hen te ondersteunen maakt de gemeente in 2021 900.000 euro extra vrij voor sportcoördinatoren en buurtsportcoaches. Zij worden ingezet om talenten te ontdekken en te ontwikkelen, de brug te slaan met de ongeorganiseerde sport en te helpen met activiteiten in wijken waar nog te weinig wordt bewogen. Bredemeijer:

“Sportverenigingen zijn het cement van de samenleving. Zij brengen Hagenaars van alle leeftijden, met grote en kleine ambities, samen onder één dak. Hier worden sporters aangespoord om grenzen te verleggen en vol te houden. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor het team. Kortom: dit is de plek waar mensen duurzaam sporten. Dat koesteren en steunen we, onder meer met extra ondersteuning op de clubs.”

Verdubbeling sportdeelname in 10 jaar in Escamp

Wijken waar Hagenaars achterblijven op het gebied van sport krijgen extra aandacht. In Escamp, moet binnen 10 jaar de sportdeelname minstens gelijk zijn aan het Haagse sportgemiddelde. Bijvoorbeeld door buurtsportcoaches in te zetten, activiteiten te organiseren voor kinderen, sport een gezicht te geven door te werken met sleutelfiguren, zogenaamde aanvoerders, en door aan mensen in de wijk te vragen waar zij behoefte aan hebben. Bredemeiijer:

“In Den Haag willen we dat iedereen gelijke kansen krijgt, ook op het gebied van sport en beweging. Dat betekent dat er in sommige wijken nog een tandje bij moet. Of het nu gaat om baantjes trekken, een eindje wandelen, jeu de boulen, fietsen of een groepje soccermoms dat wekelijks samenkomt, dat maakt niet uit. Als mensen maar bewegen en het plezier van sport ontdekken.”

Toegankelijke sportaccommodaties voor iedereen

Sport en bewegen staat of valt met goede, toegankelijke accommodaties. Vanuit de gemeente zijn er 7 zwembaden, 19 sporthallen en 195 sportvelden. Ook beschikt de stad over Sportcampus Zuiderpark, het Zeilcentrum, het Cars Jeans Stadion en Het Hofbad. Om de accommodaties toekomstbestendig te maken, moet dit aantal de komende jaren uitgebreid en verbeterd worden. Bredemeijer:

“Juist in een groeiende stad als Den Haag is dat hard nodig. We gaan sportaccommodaties daarom verduurzamen en toegankelijk maken voor iedereen. Zo kunnen voortaan alle sporters en supporters meedoen, en gaan sportlocaties – heel praktisch – een stuk langer mee. Win-win wat mij betreft.”

Lees hier het Haagse Sportakkoord.