Persbericht

Groei sociaal ondernemers leidt tot betere arbeidsparticipatie

Gepubliceerd: 17 juni 2021Laatste wijziging: 15 juni 2021

De gemeente Den Haag gaat samen met sociaal ondernemers, de Social Club Den Haag en private en publieke partners meer samenwerken om de arbeidsparticipatie in de stad te verbeteren. Het doel is om meer banen te creëren voor Haagse inwoners en om het sociaal ondernemerschap in de stad verder te ontwikkelen en te professionaliseren.

De afgelopen periode zijn er al diverse werkakkoorden en samenwerkingsverbanden met sociaal ondernemers gesloten en tijdens de presentatie van deze sectordeal worden vanmiddag nog zeven nieuwe werkakkoorden ondertekend.

Sociaal ondernemers zetten zich vol toewijding in om de kansen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te vergroten. Met het ondertekenen van de werkakkoorden intensiveert de gemeente de samenwerking met deze ondernemers. Zij creëren betaalde banen voor Haagse burgers die langer dan 1,5 jaar in de bijstand zitten, zegt wethouder Bert van Alphen (Sociale zaken en Werk).

Jomarly (werkzaam bij Nelis Glazenwasserij).

Als ik mij voor het bedrijf inzet, zet het bedrijf zich voor mij in. Ik heb het vak geleerd en diploma’s gehaald. En ook privé hebben ze mij hier heel erg geholpen. Met geld, wonen en ritme krijgen. Het voelt goed om zelf geld te verdienen. Als ik er dan iets voor koop, kan ik daar ook echt van genieten. Net als van het werk zelf. Ik heb leuke collega’s. En ik zie mensen vaak blij worden van een schoon raam. Vooral oude mensen die veel naar buiten kijken. Dat is zo mooi om te zien. Door mijn werk krijgen ze een beter uitzicht op de wereld. Ik wist niet dat ik zoveel voor een ander kan betekenen.

Over de sectordeal sociaal ondernemen

De sectordeal sociaal ondernemen is tot stand gekomen vanuit het Werkoffensief +500 van de gemeente Den Haag. Het doel van het Werkoffensief is jaarlijks 500 mensen extra vanuit de bijstand aan werk of een opleiding te helpen, bovenop de bestaande opgave (4.000 mensen per jaar).

Het behoeft geen toelichting dat eenmaal weer aan het werk een enorme bijdrage heeft op de persoonlijke groei van iemand. Het levert gemotiveerde mensen, met doorzettingsvermogen en levenservaring op. Harde werkers, waar de samenleving op kan bouwen. Deze mensen krijgen ook meer zelfvertrouwen, bloeien weer op en worden weer gewaardeerd om wie ze zijn en wat ze kunnen. Dat is onbetaalbaar, aldus de wethouder.

De  samenwerking met Social Club Den Haag stimuleert en professionaliseert sociaal ondernemers. Samen helpen ze bestaande en toekomstige sociaal ondernemers bij de start en groei van hun onderneming in Den Haag.

Sociaal ondernemers zijn als het ware een verlengstuk van Den Haag Werkt, het werk en ontwikkelbedrijf van de gemeente, zegt Ian Smeyers, oprichter van Nelis Glazenwasserij . Wij nemen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid als vertrekpunt en werken keihard om de arbeidsparticipatie in de stad te verhogen.

Hij is dan ook blij met de kersverse deal.

Dit geeft ons de kans om nog meer mensen aan het werk te helpen.