Persbericht

Gezonde Haagse hap voor € 0,83 per persoon

Gepubliceerd: 8 september 2022Laatste wijziging: 8 september 2022

Gezond eten voor € 0,83 (83 eurocent) per persoon: tv-kok Rudolph van Veen liet vandaag (donderdag 8 september) zien dat het kan. In de officieel door wethouder Kavita Parbhudayal (Zorg, Jeugd en Volksgezondheid) geopende 'Keukens van Transvaal' bereidde Van Veen hoogstpersoonlijk een verantwoorde Haagse hap voor de kleine beurs.

De bekende televisiekok maakte bovendien gebruik van lokale ingrediënten, die daags ervoor door wethouder Kavita Parbhudayal en regiodirecteur Renata Brabander van Rabobank (een van de partners van de Keukens van Transvaal) samen met wijkbewoners op de Haagse Markt waren gekocht. De maaltijd was dan ook hartstikke Haags dankzij Turkse, Marokkaanse, Hindoestaanse en Nederlandse groenten en kruiden op een bedje van gebakken zilvervliesrijst.

Tip van Rudolph van Veen:
"Kook altijd met zilvervliesrijst in plaats van witte rijst; veel gezonder en net zo goedkoop".

'Keukens van Transvaal' is gevestigd in Juliana Plaza in het hart van de wijk, waar sociaal ondernemer Atalay Celenk met veel elan de scepter zwaait. De keukens zijn een ontmoetingsplek waar diverse culturen samenkomen om te koken, te praten, elkaar te leren kennen en meer te weten te komen over gezonde voeding voor een schappelijke prijs.

Grote gezondheidsverschillen

Kavita Parbhudayal: "Mensen zijn de afgelopen jaren gezonder gaan leven, maar dat geldt helaas niet voor alle Hagenaars. De gezondheidsverschillen in onze stad zijn groot. De levensverwachting is in sommige wijken maar liefst 14 jaar lager dan in andere wijken. Als iemand schulden heeft en zich zorgen maakt of de huur, het gas en het licht nog wel kunnen worden betaald, dan voert stress over geldzorgen de boventoon. Gezonde boodschappen en lekker naar de sportschool zijn er dan vaak niet bij. Toch is het niet moeilijk om met weinig geld gezond te eten. Op de Haagse Markt bijvoorbeeld kun je fantastisch en relatief goedkoop boodschappen doen. Alle ingrediënten voor een gezonde én lekkere maaltijd zijn er. Ook voldoende bewegen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Maak eens een lekkere wandeling, bijvoorbeeld op de markt".

De gemeente Den Haag doet veel aan het stimuleren van voldoende beweging, en gezonde voeding voor jong en oud; bijvoorbeeld met de aanpak gezond gewicht en met het ondersteunen van gezonde scholen. Ook maakt Den Haag zich er samen met andere gemeenten hard voor om meer invloed te krijgen op het creëren van een gezonde voedselomgeving. Als het gaat om goedkoop en gezond eten is vooral de training annex workshop 'Goed eten voor weinig geld' interessant. Deze is voor de hele stad beschikbaar en wordt gegeven op het stadsdeelkantoor van Escamp. Op de website van de gemeente staat alle informatie.

Wethouder Parbhudayal tot slot: "Ongeveer de helft van de volwassen inwoners van Den Haag heeft in meer of mindere mate overgewicht. Dat zien we relatief het vaakst onder mensen die moeite hebben om financieel rond te komen. Daarom is het belangrijk om te laten zien dat het prima kan om gezond te koken en te eten voor weinig geld. Laten we tegelijk niet vergeten dat eten meer is dan voeding alleen. Het verbindt, verrast en maakt blij. Als gemeente zijn we dan ook blij met initiatieven zoals de Keukens van Transvaal, waar al deze aspecten samenkomen".
TV-kok Rudolph van Veen bereidt zijn 'Transvaal Rijst', hier met o.a. wethouder Kavita Parbhudayal en bankdirecteur Renata Brabander; foto: Frank Jansen
TV-kok Rudolph van Veen bereidt zijn 'Transvaal Rijst', hier met o.a. wethouder Kavita Parbhudayal en bankdirecteur Renata Brabander; foto: Frank Jansen