Persbericht

Geweld tegen trans personen neemt wereldwijd toe

Gepubliceerd: 20 november 2021Laatste wijziging: 20 november 2021

Ieder jaar staan we stil bij de transgender en genderdiverse mensen die het afgelopen jaar wereldwijd om het leven zijn gebracht. Ook is dit een moment om aandacht te besteden aan alle transgender personen die te maken krijgen met geweld, ook in Den Haag. Het afgelopen jaar zijn wereldwijd minstens 375 trans personen door geweld om het leven gekomen. Zeven procent meer dan vorig jaar.

Wereldwijd hebben mensen die niet voldoen aan de gendernorm te maken met uitsluiting en discriminatie. Het is onbeschrijfelijk, wat deze mensen meemaken. Het is schokkend om te zien dat het aantal geweldsdelicten tegen trans personen wederom is toegenomen. Dit moeten wij niet accepteren, aldus wethouder Arjen Kapteijns (Emancipatie).

De cijfers werden onlangs gepubliceerd door de Europese organisatie Transgender Europe. Het afgelopen jaar telt het hoogste aantal moorden sinds de cijfers worden bijgehouden. Veel slachtoffers komen niet terug in de statistieken omdat niemand hun dood rapporteert. Ook zelfdoding, een veel voorkomende doodsoorzaak onder trans personen, is niet meegerekend in de cijfers.

Op Internationale Transgender Gedenkdag gaan ieder jaar mijn gedachten terug naar 28 maart 2007. Die dag werd in Den Haag op het Spui Henriëtte Wiersinga, een transgender, maar ook een ''paradijsvogel' in elkaar geslagen. Een paar weken later overleed zij aan haar verwondingen," zegt Renate den Heijer (ambassadeur Transgender Netwerk Nederland).

Door het hijsen van de transgendervlag voor het Haagse stadhuis, stadsdeelkantoren, de Hofvijver en bij het Internationaal Homomonument op de Transgender Gedenkdag vraagt wethouder Kapteijns aandacht voor transfobie, de verschillen in genderidentiteit, de emancipatie van trans personen en tonen we ons solidair met de slachtoffers en hun nabestaanden.

Sander van der Eijk van Stichting Internationaal HomomonumentDe gemeente hijst vandaag voor het eerst de transvlag bij het Internationaal Homomonument. Dat gebaar waarderen we zeer. Het Internationaal Homomonument is er ook voor de transcommunity, waarmee we ons verbonden voelen. Het geweld tegen transpersonen wereldwijd vraagt onze aandacht. Het stemt ook tot nadenken, juist nu er ook in ons land vanuit politiek en geloof vaak negatiever over transgender mensen en genderdiversiteit gesproken wordt. We moeten op dit punt waakzaam zijn, ook in Nederland.

Wereldwijd zijn het afgelopen jaar 357 trans personen slachtoffer geworden van dodelijk geweld.

  • 96% was trans vrouw;
  • 58% was sekswerkers;
  • 36% is op straat vermoord en 24% thuis;
  • de gemiddelde leeftijd is 30 jaar;
  • de jongste was 13 jaar oud en de oudste 68 jaar;
  • vrouwen van kleur zijn het vaakst slachtoffer van dodelijk geweld (89%);
  • 43% van de Europese slachtoffers was migrant, 33% in Brazilië;
  • 70% woonde in Centraal- en Zuid-Amerika.

Veiligheid, werk en gezondheid

Genderdiverse personen hebben meer dan gemiddeld met discriminatie en geweld te maken. 43% van de trans personen maakt jaarlijks (discriminatoir) geweld mee. En veel transpersonen worden regelmatig uitgescholden, nageroepen of belachelijk gemaakt in de openbare ruimte.

Transgender mensen blijken veel vaker dan de algemene beroepsbevolking werkloos te zijn. Ondanks het feit dat ruim 40% van de trans personen een hoog opleidingsniveau heeft, heeft bijna driekwart een laag inkomen.

Transgender personen kampen met veel eenzaamheid, gezondheidsproblemen, psychische problemen en suïcidaliteit, onder andere vanwege de transfobie die zij meemaken. Het zelfmoordcijfer onder deze bevolkingsgroep ligt al jaren een stuk hoger dan de rest van de Nederlanders. Ongeveer 21% van de trans mensen heeft al een keer een zelfmoordpoging ondernomen. 69% heeft het wel eens overwogen.

Internationale Transgender Gedenkdag

De internationale Transgender Gedenkdag is in 1999 bedacht door Gwendolyn Ann Smith, een trans vrouw. De eerste bijeenkomst werd georganiseerd om de moord op Rita Hester te herdenken. Sindsdien is het initiatief uitgegroeid tot een bijeenkomst die jaarlijks plaatsvindt in zo'n 185 steden in meer dan 20 landen.

Hijsen transgendervlag bij het internationaal homomonument