Persbericht

Geschiedenis Loosduinen komt tot leven

Gepubliceerd: 10 februari 2021Laatste wijziging: 10 februari 2021

In het Haagse stadsdeel Loosduinen zijn vandaag drie kopgevels aan de Burgemeester van de Driesstraat voorzien van foto`s uit het verleden. Dit project heeft veel losgemaakt in de Burgemeestersbuurt. Er zijn veel foto`s uit vervlogen tijden aangeleverd door de bewoners. Hiervan is een fotoboekje gemaakt. Het eerste exemplaar heeft burgemeester Van Zanen vanochtend overhandigd aan een Loosduinse bewoner, Arie Dirkzwager, die heeft meegewerkt aan het project.

Uniek stukje geschiedenis

Nog geen 100 jaar geleden was Loosduinen een zelfstandige gemeente. Het fotoboek beschrijft een uniek stuk geschiedenis, een boek vol herinneringen uit een bijzonder stukje van de stad. De buurt zit vol verhalen die de bewoners graag willen delen. Hierdoor is het een boek voor en door buurtbewoners geworden.

"Een buurt bestaat niet alleen uit stenen, het zijn de mensen, de buurtbewoners die kleur geven aan de buurt en samen herinneringen bouwen", laat Van Zanen weten. "In het fotoboek kijken we terug op bijzondere en soms ook ontroerende herinneringen. Herinneringen zijn er om te delen en door te vertellen."

Samenwerking

Doordat er zoveel foto`s zijn aangeleverd heeft het stadsdeel Loosduinen besloten om voor alle bewoners in de Burgemeestersbuurt een fotoboek te maken met daarin foto's en verhalen over verleden tijd. Het fotoproject is ontstaan uit een samenwerking van het stadsdeelkantoor Loosduinen, KijkLab en woningcoöperaties Vestia, Staedion, en Haag Wonen. Aanleiding van deze samenwerking waren signalen van de bewoners van de Burgemeestersbuurt over onder andere het onderlinge contact en achterstallig onderhoud. Eén van de resultaten van de samenwerking is het fotoproject.

De geschiedenis van de Burgemeestersbuurt (PDF, 6,1 MB)
Burgemeester Van Zanen overhandigt het eerste exemplaar aan een Loosduinse bewoner, Arie Dirkzwager.
Burgemeester Van Zanen overhandigt het eerste exemplaar aan een Loosduinse bewoner, Arie Dirkzwager.