Den Haag - Gemeenten steunen medici voor landelijke helmplicht snorfietsers

Persbericht

Gemeenten steunen medici voor landelijke helmplicht snorfietsers

Gepubliceerd: 16 januari 2019Laatste wijziging: 16 januari 2019

Een groot aantal gemeenten pleit voor de invoering van een landelijke helmplicht voor snorfietsers. Zij sluiten zich hiermee aan bij het pleidooi van 130 artsen. De medici stuurden op 11 december 2018 een brandbrief naar de Tweede Kamer waarin zij de politici opriepen om het dragen van een helm verplicht te stellen om zo jaarlijks tientallen doden en veel (hersen)letsel te voorkomen.

De Haagse wethouder Robert van Asten heeft woensdag 16 januari mede namens Amersfoort, Amstelveen, Amsterdam, Delft, Den Haag, Dordrecht, Enschede, Groningen, Hilversum, Lansingerland, Middelburg, Nijmegen, Rijswijk, Rotterdam, Schiedam, Utrecht, Zwolle een brief aan de Tweede kamer verstuurd waarin zij aangeven het invoeren van de helmplicht toe te juichen.

“Wij herkennen de door de artsen geschetste problematiek. De snorfiets is één van de onveiligste manieren om je in de stad te verplaatsen. In Den Haag is circa 19% van het totaal aantal verkeersgewonden een gebruiker van een snorfiets. En dat terwijl zij maar 1 à 2 procent van het aantal verplaatsingen in de stad maken”, aldus Van Asten.

Het verminderen van het aantal verkeersslachtoffers is voor alle steden een urgente opgave. Het aantal verkeersslachtoffers blijft veel te hoog. Daarbij blijkt uit cijfers uit Amsterdam en Den Haag dat de gemiddelde snelheid van de snorfiets rond de 33 km/uur ligt. Dat is ver boven de wettelijke maximumsnelheid van 25 km/uur. De combinatie van een hoge snelheid zonder hoofdbescherming zorgt bij de snorfiets voor een zeer groot risico.

Van Asten: “Het wordt steeds drukker op straat en dat vraagt van ons allen uiterste oplettendheid om kwetsbare weggebruikers te beschermen. Het invoeren van een helmplicht voor snorfietsers is een relatief simpele manier om de risico’s te verminderen. Niet alleen voor de bestuurder van de snorfiets of zijn of haar bijrijder maar ook voor andere weggebruikers”
m