Persbericht

Gemeente staat klaar voor de 1.600 Haagse gedupeerden van de kinderopvangtoeslag

Gepubliceerd: 16 maart 2021Laatste wijziging: 16 maart 2021

Haagse gezinnen die slachtoffer zijn van de kinderopvangtoeslag kunnen voor hulp bij de gemeente Den Haag terecht. De gemeente kan deze gezinnen hulp bieden bij schulden en andere problemen als gevolg van de jarenlange stress. De toeslagenaffaire bij de Belastingdienst heeft veel gezinnen in grote financiƫle problemen gebracht. Daarvan zijn van 1.600 Hagenaars die zich bij de Belastingdienst hebben gemeld als gedupeerde de gegevens bij de gemeente bekend.

Het vertrouwen in de overheid is door de jarenlange stress ernstig gedaald.

Duizenden gezinnen zijn jarenlang onterecht als fraudeurs aangemerkt. Er zijn grote fouten gemaakt door de Belastingdienst met het toekennen, stopzetten en terugvorderen van de kinderopvangtoeslag. Medewerkers van de gemeente staan voor ze klaar om snel met ze in gesprek te gaan en naar hun verhaal te luisteren. Alle Hagenaars kunnen terecht bij de gemeente voor hulp bij schulden. Als zij door de Belastingdienst als gedupeerde worden erkend, zetten wij daar extra dienstverlening en inzet op, zegt wethouder Bert van Alphen.

70 zelfmelders

In afwachting van de gegevens van de belastingdienst heeft het stadsbestuur afgelopen zomer gedupeerden van de toeslagenaffaire opgeroepen zich te melden bij de gemeente. 70 gedupeerden hebben zich gemeld. Van de eerste 35 zelfmelders is een analyse gemaakt.

De verzoeken van deze gedupeerden zijn meestal gericht op reguliere dienstverlening. In ruim 20% van de gevallen is er sprake van multiproblematiek. Naast financieel-juridische vraagstukken spelen er dan ook kwesties op het gebied van gezin en welzijn van kinderen, (sociale) huisvesting en geestelijke gezondheid. Een derde van de zelfmelders heeft een schuldregeling of lening bij de gemeentelijke kredietbank. De meeste gedupeerden hebben 1 of meerdere vorderingen openstaan bij de gemeentelijke belastingdienst of de dienst SZW.

Schulden en emotionele schade

De impact van de situatie op deze ouders en hun kinderen is groot: schulden, depressies, scheidingen en huisuitzettingen. Kinderen uit deze gezinnen groeiden op met grote spanningen thuis en we zien bij hen emotionele schade.

Deze gezinnen verdienen onze steun. Wij vinden het belangrijk dat er weer rust komt binnen het gezin en willen daarbij helpen, zegt wethouder Bert van Alphen.

Schuldenpauze

Ouders die in de problemen zijn gekomen door wat er mis is gegaan met de kinderopvangtoeslag en kampen met schulden krijgen een adempauze waarin schuldeisers geen oude schulden bij ze kunnen innen. Dat is het gevolg van een aangenomen amendement door de Tweede Kamer dat het ministerie van Financiƫn nu uitvoert. Daardoor komt er rust en ruimte voor de afwikkeling van de schulden.

Contact

Gemeentes konden tot voor kort de gezinnen niet zelf benaderen. De Belastingdienst mocht vanwege de privacyregels gegevens van deze gezinnen niet doorgeven aan de desbetreffende gemeente. Nu we deze gegevens hebben, ontvangen gedupeerden deze week een brief van de gemeente Den Haag. De gemeente is begonnen met het stapsgewijs uitnodigen van deze gedupeerden.

Hagenaars die in de schulden zijn gekomen of met andere problemen worstelen door de toeslagenaffaire vragen wij contact met ons op te nemen door een e-mail te sturen naar hulpgedupeerden@denhaag.nl of te bellen met (070) 353 75 73. Medewerker van de gemeente Den Haag staan klaar voor een persoonlijk gesprek.

Meer informatie