Persbericht

Gemeente opent winterkoudeopvang aan De Schildershoek

Gepubliceerd: 26 november 2021Laatste wijziging: 26 november 2021

Het voormalige verzorgingstehuis de Schilderhoek wordt voor de winterperiode 2021-2022 gebruikt voor de winterkoudeopvang. Begin november heeft de gemeente de permanente winteropvang voor maximaal 160 mensen gerealiseerd aan De Lozerhof. Deze locatie is per 11 november volledig bezet en kan niet worden gebruikt voor de reguliere winterkouderegeling (WKR). Voor de 40-70 buitenslapers opent de gemeente daarom tot 1 april 2022 een WKR-locatie aan De Schildershoek.

Omdat het pand tot voor kort in gebruik was als verzorgingshuis, hoeft er weinig aangepast te worden aan het pand. Daarnaast is het pand geschikt om aan de corona-maatregelen te voldoen. Tijdens vorstperiodes zal naar verwachting een groep van ongeveer 40-60 personen alsnog gebruik willen maken van de winterkouderegeling.

Het betreft een zeer kwetsbare groep waarvoor we een directe verantwoordelijkheid hebben om ernstige gezondheidsschade te voorkomen bij winterkoude. Zij maken geen gebruik van de permanente winteropvang, omdat ze niet voldoen aan de huidige criteria of omdat ze er zelf voor kiezen om hier geen gebruik van te maken, aldus wethouder Arjen Kapteijns (Maatschappelijke opvang).

HWW zorg en Stichting Eykenburg onderzoeken de gezamenlijke ontwikkeling van een Wereldhuis in de Schilderswijk. Het Wereldhuis, waar cultuurspecifieke en leefstijlgerichte zorg wordt verleend, is als nieuw concept voorzien op de locatie De Schildershoek. Onderzoek voor deze herontwikkeling loopt conform planning gewoon door.

Winterkoudeopvang gelijk van start

Haagse dak- en thuislozen kunnen van vrijdagavond 26 november tot en met dinsdagochtend 30 november terecht in de winterkoudeopvang. De weersomstandigheden zijn zodanig dat het medisch niet verantwoord is om buiten te slapen. De vier grote steden (Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en Utrecht) hebben daarom besloten de Winterkouderegeling vrijdag in te laten gaan.

Voor de WKR-locatie aan De Schildershoek gelden de richtlijnen van de reguliere WKR. De nachtopvang die tijdens de winterkouderegeling wordt aangeboden, is bedoeld om dak- en thuislozen te beschermen voor mogelijke gezondheidsschade door het weer. Als het ’s nachts door vrieskou of extreem weer te gevaarlijk wordt om buiten te slapen, bepalen de GGD's en gemeenten van de vier grote steden samen wanneer de winterkouderegeling in deze steden ingaat. Ook geven zij aan wanneer de winterkouderegeling weer stopt. De regeling duurt meestal meerdere nachten en kan afhankelijk van het weer in de wintermaanden meerdere keren van kracht zijn.

De WKR-locatie aan De Schildershoek is uitdrukkelijk niet bestemd voor het realiseren van aanvullende plekken permanente winteropvang. Met deze locatie zorgt de gemeente voor voldoende capaciteit voor de kwetsbare buitenslapers voor wie de WKR is bedoeld.