Persbericht

Gemeente Den Haag wil groei fastfoodzaken in winkelgebieden tegengaan

Gepubliceerd: 5 april 2023Laatste wijziging: 5 april 2023

Tussen 2019 en 2022 is het aantal fastfoodzaken in Den Haag met 25% toegenomen. Een flinke stijging ten opzichte van de totale groei (4%) van het aantal horecazaken. De gemeente streeft naar een divers aanbod en wil daarom verdere groei van fastfoodzaken in de Haagse winkelgebieden voorkomen.

Fastfood is in Den Haag nu nog toegestaan op locaties waar het bestemmingsplan horeca toestaat. De eerste stap in het voorkomen van verdere groei is het opnemen van een afzonderlijke horecacategorie voor fastfood in de bestemmingsplannen. Dit voorstel ligt nu bij de gemeenteraad. Amsterdam, Utrecht en Groningen deden dit al eerder. De volgende stap is om via deze categorie, nieuwe en uitbreiding van bestaande fastfoodzaken in de bestemmingsplannen van winkelgebieden uit te sluiten. Het gaat om fastfoodrestaurants, snackbars, cafetaria’s, shoarma/grillzaken, automatieken en pizza-afhaalzaken.

Wethouder Saskia Bruines: ”Aantrekkelijke winkelgebieden met een divers aanbod van winkels en horeca zijn belangrijk voor onze stad. Fastfoodzaken horen daar ook bij, maar het is wel belangrijk dat er voldoende keuze overblijft voor onze inwoners en bezoekers. We willen voorkomen dat er een homogeen fastfoodaanbod ontstaat. Daarbij heeft de gemeente ook een rol in het waarborgen van een gezonde voedselomgeving.”

Aantrekkelijke winkelgebieden


Vooral op de duurdere locaties is het voor pandeigenaren interessant om te kiezen voor een fastfoodzaak, die vaak meer zekerheid geeft in een hogere omzet dan een restaurant of lunchroom. De gemeente vindt het belangrijk om de winkelgebieden aantrekkelijk te houden met een divers aanbod en is daarom in gesprek met verschillende marktpartijen (horecaondernemers, makelaars, vastgoedpartijen) over passende horecaconcepten. Ook biedt zij winkelgebieden ondersteuning bij het opstellen van brancheringsprofielen.

Lees hier meer.