Persbericht

Gemeente Den Haag pakt asociaal gedrag langs de kuststrook aan

Gepubliceerd: 30 juni 2020Laatste wijziging: 30 juni 2020

De kuststrook is de grootste toeristische trekpleister van Den Haag. Jaarlijks genieten miljoenen bezoekers van het strand en Boulevard. Daar zijn we trots op. Maar naast alle bezoekers met goede intenties, melden zich ook bezoekers met minder goede intenties. Zij veroorzaken veel overlast voor bewoners en ondernemers. Daarom kondigt het stadsbestuur van Den Haag, aan de vooravond van een zomerperiode waarin veel mensen thuis zullen zijn en het aantal bezoekers uit buurlanden juist zal toenemen, extra maatregelen af om asociaal gedrag langs de kust en haven van Scheveningen aan te pakken.

“Het strand en de boulevard staan voor rust en voor gezelligheid. Omwonenden, strandtenthouders en bezoekers moeten zich daar veilig en op hun gemak kunnen voelen, voor asociaal gedrag is daar geen plek,” aldus Boudewijn Revis (stadsdeelwethouder Scheveningen).
“Stennisschoppers lappen keer op keer de regels aan hun laars. De capaciteit van politie en handhaving is daarom fors opgeschroefd. De rust op Scheveningen moet weer terugkeren.” vervolgt wethouder Hilbert Bredemeijer (Buitenruimte).

Extra inzet politie en handhaving

De inzet van politie en de gemeentelijke handhavingsorganisatie wordt fors vergroot. Zo zet de politie twee wijkagenten en 19 FTE gericht in op de overlast rond boulevard en haven. Om straatraces tegen te gaan, wordt een speciaal team ingezet met expertise op dit gebied. Ook wordt de bereden politie ingezet. Bij de Landelijke Eenheid zijn koppels paarden aangevraagd.

Naast de standaardinzet van het handhavingsteam Scheveningen, wordt het volledige bike-team (12 FTE) extra ingezet om te handhaven. Daarnaast worden voor minimaal zes maanden zes extra BOA’s bij gespecialiseerde BOA-uitzendbureaus ingehuurd. Mocht het nodig zijn, wordt er ook gekeken of elders in de stad nog meer handhavers kunnen worden vrijgespeeld.

Verder worden in samenwerking met politie en ondernemers zogenaamde Sus-teams - particuliere beveiligingsteams - opgezet. Zij kunnen in een vroeg stadium overlast signaleren en tegen gaan. In de weekenden zal het Sus-team met 3 tot 4 teams over de hele kuststrook vanaf het Noordelijkhavenhoofd tot aan het Zwarte pad lopen. Doordeweeks, afhankelijk van het weer, zal het Sus-team met 2 à 3 teams lopen. Politie en gemeente stemmen wekelijks hun acties en de inzet van personeel af.

Overlast op de boulevard en rond de haven

De overlast op de boulevard en rond de haven wordt door kleine groepen jongeren veroorzaakt. Bewoners voelen zich machteloos. Het gebruik van alcohol, lachgas en drugs wordt dagelijks geconstateerd. Er geldt daarom een alcoholverbod waarop wordt gehandhaafd. Het stadsbestuur stelt voor om ook een blowverbod aan de kuststrook in te stellen. Daarnaast ligt een voorstel klaar om het venten van lachgas te verbieden.

Lasercontroles en rijverboden

Wethouder Robert van Asten (Mobiliteit): "Tot diep in de nacht rijden auto’s, motoren en brommers continu rondjes door Scheveningen. Hierdoor ontstaan gevaarlijke verkeerssituaties en hevige geluidsoverlast. In overleg met de hulpdiensten wordt onderzocht om tijdelijk op de Vissershavenweg evenementendrempels aan te brengen om de snelheid te beperken."

De politie voert bovendien lasercontroles uit en legt rijverboden op bij lachgasgebruik.

Havenzwemmen

Zwemmen in de haven van Scheveningen is gevaarlijk en verboden. Voor strafbare feiten worden de jongeren aangehouden en ook de ouders betrokken. Indien die overlast niet stopt, behoort een gebiedsverbod tot de mogelijkheden.

Meer informatie

Actieplan Boulevard en haven Scheveningen zomer 2020