Persbericht

Gemeente Den Haag komt met nieuwe strategie voor toerisme

Gepubliceerd: 11 juli 2019Laatste wijziging: 11 juli 2019

Met de nieuwe strategie ‘Toerisme werk(t) voor de stad 2020-2025’ wil gemeente Den Haag haar ambitie realiseren weer de tweede toeristenstad van Nederland te worden. De groei van toerisme is nodig om meer mensen in de stad aan een baan te helpen en draagt bij aan de leefbaarheid van de stad. De groei wordt gerealiseerd door het maken van bewuste keuzes zoals een uitbreiding van het toeristische aanbod in de stad en het kiezen voor kwaliteitstoerisme. De verwachting is dat het aantal toeristen de komende jaren met vijf procent per jaar kan groeien.

Richard de Mos, wethouder Toerisme, legt uit wat de gemeente gaat doen:

"We houden vast aan ons toeristisch profiel: stad aan zee, koninklijke stad en stad van vrede en recht. Deze profilering spreekt een hoogwaardige doelgroep aan: de kwaliteitstoerist. Dat is een bezoeker die geld uitgeeft, op minder drukke plekken en tijden naar de stad komt en zorgt voor levendigheid zonder overlast. We willen geen bierfietstoeristen, maar gezinnen die hier hun centjes komen uitgeven. Zonder de leefbaarheid uit het oog te verliezen, promoten we toerisme. Dat is belangrijk, want vergis je niet: toerisme is een echte banenmotor. Zo maken we het leven een beetje beter voor iedereen in Den Haag."


Jos Vranken, directeur NBTC Holland Marketing, is enthousiast over de plannen:

"Den Haag heeft met haar toerismestrategie 2020-2025 een sterk en toekomstbestendig beleid gemaakt. Als NBTC juichen we dit toe. Toerisme is namelijk geen doel op zichzelf maar een middel om bij te dragen aan maatschappelijke opgaves. Het is dus goed vooruit te denken over onder meer spreiding, samenwerking en bereikbaarheid. Het nieuwe beleid van Den Haag sluit dan ook goed aan bij Perspectief 2030; de landelijke visie waarbij alle Nederlanders profiteren van toerisme, dus zowel bezoekers, bedrijven én bewoners."

Groei slim inzetten voor de stad

Den Haag beschikt over een breed toeristisch aanbod en heeft, in tegenstelling tot veel andere steden, verschillende toeristische kernen waar bezoekers komen. Dit geeft de stad een goed fundament voor groei van de sector. Per toeristische kern wordt gekeken hoe toerisme kan bijdragen aan de uitdagingen in het gebied. Zo kan een goed variétéaanbod in Scheveningen zorgen voor een toename van openbaar vervoer in de avonduren en nieuwe attracties zoals het Legoland Discovery Centre kunnen bijdragen aan meer levendigheid en bestedingen buiten het hoogseizoen. Door nieuw te vestigen attracties bij voorkeur langs en aan het einde van OV-lijnen te realiseren, kunnen bezoekers zich eenvoudig en duurzaam kunnen verplaatsen.

In de binnenstad ziet de gemeente vooral ruimte voor gezinnen. Zij bezoeken nu vooral Scheveningen, Kijkduin en de Internationale Zone, maar zouden verleid moeten worden ook de binnenstad langduriger te bezoeken. Daarnaast heeft de gemeenten de ambitie een grotere binnenstad te creëren waarbij bezoekers meer verspreid kunnen worden en ondernemers van kunnen meeprofiteren. Nieuwe toeristische ontwikkelingen vinden daarom bij voorkeur plaats in en rond het Museumkwartier, het Kerkplein, Chinatown en de Haagse grachten. Een belangrijk onderdeel in het vergroten van de binnenstad is het ontwikkelen van de verbindingsroute tussen de binnenstad en station Hollands Spoor.


Uitdagingen

Den Haag heeft de komende jaren ook uitdagingen. Denk aan het levendig houden van de binnenstad tijdens de renovatie van het Binnenhof. De eerste voorbereidingen zijn genomen door de openingstijden voor winkels en de terrasregels te verruimen en onderzocht wordt of museum Escher in de voormalige Amerikaanse ambassade gehuisvest kan worden. Daarnaast wordt het hotelbeleid herzien. Om de groei aan bezoekers te kunnen faciliteren moet de komende jaren een inhaalslag in de hotelcapaciteit gemaakt worden. De gemeente gaat actief aan de slag om nieuwe hotelinitiatieven te stimuleren.

Uitvoering van het beleid

De gemeente heeft veel ambities. Om deze te realiseren gaat ze aan de slag met drie belangrijke prioriteiten: het toeristisch aanbod versterken, de zichtbaarheid van de stad als toeristische bestemming vergroten en meer mensen uit de regio verleiden de stad te bezoeken en terug te komen.

Voor het vergroten van de zichtbaarheid  van toeristisch Den Haag worden alle toeristische (marketing)uitingen van de binnenstad, Scheveningen en Kijkduin voorzien van dezelfde herkenbare huisstijl. De digitale informatie voor toeristische (dag)bezoekers en inwoners van de stad en de regio worden aangeboden via één centrale website: www.denhaag.com.

Ook wordt onderzocht of er een bezoekerspas ontwikkeld kan worden waarmee bewoners en regionale bezoekers korting kunnen krijgen op Haagse attracties en musea. Voor het versterken van het toeristisch aanbod wordt door de gemeente een acquisiteur aangesteld.

De gemeente gaat de uitvoering van de strategie actief monitoren. Zo wordt woonplezier en deelname aan activiteiten tijdens bijvoorbeeld themajaren als het Mondriaanjaar en Feest aan Zee onderzocht. De gemeente wil daarmee meten of haar inwoners profiteren van de nieuwe toerismestrategie.