Persbericht

Forse boetes voor geluidsoverlast Scheveningen

Gepubliceerd: 10 mei 2019Laatste wijziging: 28 mei 2019

De komende maanden wordt extra gehandhaafd op hotspotlocaties in Scheveningen en rond Clingendael om geluidsoverlast door het rijdend wegverkeer aan te pakken. De gemeente Den Haag ontvangt veel meldingen over deze vorm van overlast op mooie zomerdagen op de Strandweg op Scheveningen en van toeterende bruidsstoeten bij landgoed Clingendael.

Er worden forse boetes uitgedeeld voor het onnodig geluid veroorzaken met een voertuig. Het gaat dan onder andere om luide muziek in de auto met de ramen open, steeds rondjes rijden, onnodig gas geven en hard optrekken. De boetes bedragen tussen de 260 en 380 euro. Voor het onnodig toeteren of het onnodig gebruik van het knipperlicht geldt een boete tussen de 35 en 95 euro.

In Scheveningen zorgen met name rondscheurende scooters en motoren voor deze overlast. Ook auto’s met hard spelende muziek vormen een probleem. De overlast is het grootst tijdens de (eerste) mooie stranddagen, vaak wat later op de dag en ’s avonds, als de grootste drukte voorbij is. Het fenomeen zet zich gedurende het hoogseizoen flink door als het ’s avonds langer licht is.

Per 1 januari 2019 zijn de buitengewone opsporingsambtenaren van de gemeente (boa’s) bevoegd om op te treden tegen onnodig claxonneren en onnodig geluid met het voertuig veroorzaken. Wethouder Richard de Mos (Handhavingsorganisatie) verwacht dat er goed opgetreden kan worden met deze nieuwe bevoegdheden:

“Wie niet normaal doet, kan rekenen op een flinke boete van onze handhavers. De mensen zijn het geluidsoverlast beu en dat snap ik volkomen. Op Scheveningen hebben we het liever gezellig deze zomer!”

Gemeente en politie nemen het probleem zeer serieus en hebben in gezamenlijkheid de komende maanden meerdere onaangekondigde handhavingsacties gepland op hotspotlocaties in Scheveningen en Clingendael.