Persbericht

Fietsenstalling onder Koningin Julianaplein open

Gepubliceerd: 1 juli 2020Laatste wijziging: 1 juli 2020

De fietsenstalling onder het Koningin Julianaplein bij station Den Haag Centraal is vandaag alsnog in gebruik genomen. Door de coronacrisis drie maanden later dan gepland. Vanaf 1 juli kunnen reizigers hier terecht om fietsen te stallen of te huren. Met een oppervlakte van 8.000 m2 is de KJ-Stalling de grootste stalling van Den Haag en de 1 na grootste van Nederland! Door het unieke ontwerp met bijzondere glaswanden met afbeeldingen van iconische Haagse gebouwen, durven we bovendien wel te beweren dat dit de allermooiste stalling is van ons land.

Wethouder Robert van Asten, Mobiliteit

Den Haag wil een echte fietsstad worden. De combinatie van fiets en trein draagt bij aan duurzame mobiliteit en de bereikbaarheid van Den Haag. Ik ben waanzinnig trots op deze bijzondere stalling die plek heeft voor maar liefst 8.000 fietsen. Bijzonder vanwege de lichte omgeving, het ruime karakter door de extra hoge plafonds en de prachtige glazen wand waarop gevelbeelden van 17 iconische Haagse gebouwen te zien zijn. Alle reden voor de inwoners van Den Haag om straks met de fiets naar het station te komen.

De stalling heeft een oppervlakte van iets meer dan anderhalf voetbalveld en geeft ook ruimte aan fietsen met een afwijkende vorm zoals bakfietsen en fietsen met kinderzitjes en aan maar liefst 700 OV fietsen, die makkelijk, veilig, en de eerste 24 uur gratis gestald kunnen worden.

Mooiste van Nederland

De stalling kent een uniek ontwerp. In samenwerking met studio Marsman ontwikkelde strategisch ontwerpbureau Silo een visuele interventie voor de lichtwand. De architectuur van Den Haag, bekende gebouwen van oud tot nieuw, vormt de basis voor één doorlopende afbeelding op de gehele glaswand die de stalling omsluit. Gevelelementen van 17 iconische gebouwen zijn subtiel in elkaar verweven tot een ca. 1.040 vierkante meter groot stadslandschap met een Escheriaanse uitstraling. Van Asten:

Het is heel bijzonder. Als je erlangs fietst, ervaar je in een vloeiende beweging de skyline van de stad. Ik hoop dat meer mensen de tijd gaan nemen om alle verschillende Haagse gebouwen te ontdekken, zoals de Ridderzaal, het Vredespaleis, De Vulpen, het stadhuis en het Kunstmuseum.

Moderne stalling

Het is een moderne, gebruiksvriendelijke en goed toegankelijke stalling. De stalling ligt onder de grond maar voelt aan alsof je in een buitenruimte bent. Fietsers betreden de fietsenstalling via eén van de zes rolbanden. Beneden is een grote ontvangstruimte. Na het inchecken zie je hoe naar een vrije fietsplek te fietsen, stippellijnen zijn zichtbaar op de vloer én op het plafond, zodat je ze vanzelf begint te volgen. Groen is voor fietsers, geel voor voetgangers. De lichte kleuren, open wanden en goede verlichting zorgen voor sociale veiligheid.

Wethouder Robert van Asten:

Je kunt er bovendien helemaal rondlopen; er zijn geen lange doodlopende paden. De geïntegreerde toepassing van licht en identiteit biedt een haast museale ervaring, laat de ruimte groter lijken en ondersteunt de intuïtieve oriëntatie. Zo vind je aan het eind van de dag makkelijker je fiets terug. Na het stallen van de fiets loop je op een natuurlijke wijze, via eén van de beide uitgangen naar de stationshal.

De stalling wordt beheerd door de Nederlandse Spoorwegen (NS) en werkt met een ‘check-in/check-out-systeem’ waar gebruikers met onder andere een OV-chipkaart kunnen betalen. De eerste 24 uur mag er gratis geparkeerd worden. Wordt de fiets langer gestald dan zal er betaald moeten worden. Door middel van een QR code kun je onthouden waar je je fiets hebt achtergelaten. De stalling blijft open tot een kwartier na aankomst van de laatste trein.

Fietsenstalling onder Koningin Julianaplein