Persbericht

Extra nachtontheffingen voor horeca buiten centrum als impuls voor nachtleven

Gepubliceerd: 18 april 2019Laatste wijziging: 18 april 2019

Den Haag verleent vijf extra nachtontheffingen voor horecazaken buiten het centrum. Er is behoefte aan meer uitgaansmogelijkheden buiten de uitgaanskernen, onder andere voor de dance scene. Horeca creëert banen en zorgt voor levendigheid in de stad. In het Coalitieakkoord 2018-2022 staat dat ruim baan wordt gegeven aan de horeca. Met de vijf extra nachtontheffingen wordt een eerste stap gezet in die ambitie van het coalitieakkoord.

Wethouder Richard de Mos (Horeca):

"We vinden een bloeiende horecasector belangrijk in Den Haag. De nachtontheffingen moeten ervoor zorgen dat er voor jongeren en studenten meer opties zijn om uit te gaan. We geven ondernemers de ruimte om te bouwen aan onze bruisende stad. Daarbij houden we uiteraard rekening met de leefbaarheid door niet onbeperkt nachtontheffingen uit te geven."

Den Haag heeft momenteel vijf uitgaanskernen (Plein, Grote Markt, Buitenhof, deel Spui en boulevard Scheveningen) waar het grootste deel van de Haagse uitgaanszaken is gevestigd. In deze uitgaanskernen gelden vrije openingstijden. Daarnaast hebben zo’n veertig horecazaken een nachtontheffing, veelal vanuit historische gronden.

De vijf nieuwe nachtontheffingen zijn alleen voor grote horecazaken buiten de uitgaanskernen. Bovendien geldt dit alleen voor horecazaken die groter zijn dan 1.000 m2. Zij kunnen met een nachtontheffing in de nachten van donderdag op vrijdag, vrijdag op zaterdag en zaterdag op zondag tot 06:00 uur open zijn. Het gaat hierbij uitdrukkelijk om horecazaken en niet om andere grote gebouwen zoals sporthallen. De nachtontheffing geldt niet voor strandpaviljoens. Bij de verlening van de nachtontheffingen wordt uitgegaan van het principe 'wie het eerst komt, het eerst maalt'.

Voorwaarden

De eerste vijf aanvragen die voldoen aan alle eisen (volledigheid aanvraag, veiligheidseisen, etc.) kunnen een nachtontheffing krijgen voor een periode van 10 jaar. Als er aanvragen binnenkomen nadat de vijf nachtontheffingen zijn afgegeven, dan worden die geweigerd. Aanvragen kunnen worden gedaan via een formulier op de site.