Persbericht

EscapeVroom: spelenderwijs leren over kinderrechten

Gepubliceerd: 16 november 2020Laatste wijziging: 16 november 2020

Op het Maris College Bohemen is vandaag (maandag 16 november) de Kinderrechten EscapeVroom gelanceerd. Dit is een educatief spel om kinderrechten te leren kennen. Alle onderdelen gaan over kinderrechten en met het juiste antwoord kun je de code kraken om de tijd te stoppen. Gina is leerling van het Maris College Bohemen en is van begin af aan betrokken geweest bij de ontwikkeling van de Kinderrechten EscapeVroom. Daarom had de lancering van dit nieuwe kinderrechten-initiatief op haar school plaats. Vrijdag 20 november is het de Internationale Dag van de Rechten van het Kind.

“Kinderrechten is een onderwerp dat we steeds onder de aandacht moeten blijven brengen. Rechten van het kind brengen verplichtingen voor volwassenen met zich mee. Elke dag opnieuw; alles om ervoor te zorgen dat kinderen veilig kunnen opgroeien en zich optimaal kunnen ontwikkelen. Het stadsbestuur wil dat ieder Haags kind op de hoogte is van de kinderrechten en ernaar kan handelen. Deze EscapeVroom draagt daar op een speelse manier aan bij”, zegt wethouder Kavita Parbhudayal van Zorg, Jeugd en Volksgezondheid.
Gina, leerling van het Maris College Bohemen, toont trots de EscapeVroom; foto: Fleur Beemster
Gina, leerling van het Maris College Bohemen, toont trots de EscapeVroom; foto: Fleur Beemster

Het idee voor de EscapeVroom is ontstaan tijdens een van de Jongerenstadslabs. De gemeente Den Haag organiseert deze geregeld om jongeren te betrekken bij specifieke onderwerpen en te leren wat hun wensen en behoeften zijn. De EscapeVroom is een mobiele escaperoom in de vorm van een kist met 12 spellen over kinderrechten. Deze spellen zijn verdeeld over drie leeftijdscategorieën door middel van kleurcoderingen en kunnen zowel binnen als buiten worden gespeeld door kinderen van 5 tot en met 18 jaar.

Gratis te leen

Scholen en andere organisaties kunnen de EscapeVroom gratis lenen en gebruiken. Reserveren kan via JIP Haaglanden door een email te sturen naar jip@haaglanden.nl

De EscapeVroom is het jongste initiatief van Den Haag als internationale stad van Vrede & Recht op het gebied van kinderrechten. Ook is er een kinderrechtenvoorleesboek voor kinderen van 0 tot 6 jaar, een kinderrechtenkrant en het scholieren-kinderrechtendebat. Daarnaast subsidieert de gemeente organisaties die waken over kinderrechten.

Leerlingen van het Maris College Bohemen proberen de EscapeVroom uit; foto: Fleur Beemster
Leerlingen van het Maris College Bohemen proberen de EscapeVroom uit; foto: Fleur Beemster