Persbericht

Den Haag verwelkomt 175e Lief en Leedstraat

Gepubliceerd: 9 juni 2020Laatste wijziging: 9 juni 2020

De coronacrisis maakt onder veel Hagenaars een sterk saamhorigheidsgevoel los. Dat blijkt ook uit het snel groeiende aantal Lief en Leedstraten in de stad. Vandaag (dinsdag 9 juni) verwelkomde Kavita Parbhudayal, wethouder tegen eenzaamheid, de 175e Lief en Leedstraat: dat is de Wachtumstraat in de Haagse wijk Morgenstond met Vinesh Lalta als gangmaker.

“Er is in deze coronacrisis veel verdriet en onzekerheid. Gelukkig zien we ook het goede in mensen naar boven komen. Juist in deze tijd is er een groter risico dat mensen in een isolement raken. Burenhulp was nog nooit zo belangrijk. Onze Lief en Leedstraten zijn daar een prachtig voorbeeld van”, zegt wethouder Kavita Parbhudayal, die vorig jaar haar actieplan tegen eenzaamheid (‘Met z’n allen niet alleen’) lanceerde.

Dinsdagavond feliciteerde zij Vinesh Lalta als 175e gangmaker. Dat gebeurde tijdens een digitale viering in de raadzaal van het stadhuis. Kavita Parbhudayal sprak daarbij met alle ‘aanwezige’ gangmakers van wie er enkele tientallen op grote beeldschermen te zien waren.

Lief en Leedstraten zijn straten waar de buren nog echt naar elkaar omkijken, waar meer aandacht is voor elkaar en waar lief en leed worden gedeeld. Elke Lief en Leedstraat heeft een gangmaker die het Lief en Leedpotje beheert. Het idee voor Lief en Leedstraten is geboren in Rotterdam, nadat een vrouw daar volslagen onopgemerkt 10 jaar lang dood in haar woning had gelegen. Dat nooit weer, vond de omgeving.

Wil je met jouw straat ook een Lief en Leedpotje aanvragen? Aanmelden kan op https://liefenleeddenhaag.nl/ Het potje wordt geheel contactloos afgeleverd met allerlei leuke hulpmiddelen om Lief en Leed op gang te helpen in jouw straat.

Albert Heijn en Fonds 1818 maken meedoen zelfs nog aantrekkelijker. Bovenop het Lief en Leedpotje van 75 euro geeft AH een cadeaubon van 25 euro. Daarnaast stelt Fonds 1818 75 euro per straat beschikbaar voor corona-gerelateerde hulpactiviteiten.

Wethouder tegen eenzaamheid Kavita Parbhudayal in de raadzaal van het stadhuis met op de beeldschermen achter haar de gangmakers van de Lief en Leedstraten; foto: Henriëtte Guest
Wethouder tegen eenzaamheid Kavita Parbhudayal in de raadzaal van het stadhuis met op de beeldschermen achter haar de gangmakers van de Lief en Leedstraten; foto: Henriëtte Guest