Persbericht

Den Haag staat stil bij geweld tegen trans personen

Gepubliceerd: 17 november 2020Laatste wijziging: 19 november 2020

Op de Transgender Gedenkdag, 20 november, wordt jaarlijks stilgestaan bij de honderden trans- en genderdiverse personen die dat jaar overal ter wereld door geweld om het leven zijn gekomen. Ook Den Haag herdenkt alle slachtoffers van de afgelopen twaalf maanden: 350 in totaal. Dagelijks hebben mensen die niet voldoen aan de gendernorm te maken met uitsluiting en discriminatie. Ook in Nederland worden trans personen vaker mishandeld of bedreigd.

Net als iedereen hebben trans personen behoefte aan ruimte en begrip voor eigenheid. Helaas hebben we nog veel werk te verzetten om het gevoel van veiligheid en acceptatie te bereiken, aldus Bert van Alphen.

Wereldwijd zijn het afgelopen jaar 350 trans personen slachtoffer geworden van dodelijk geweld.

  • 98% was trans vrouw;
  • 62% was sekswerkers;
  • 38% is op straat vermoord en 22% thuis;
  • de gemiddelde leeftijd is 31 jaar en de jongste was 15 jaar oud;
  • vrouwen van kleur zijn het vaakst slachtoffer van dodelijk geweld;
  • 82% woonde in Centraal- en Zuid-Amerika;
  • 43% komt uit Brazilië.

Door vrijdag 20 november om 9.00 uur de regenboogvlag voor het Haagse stadhuis te hijsen, vraagt wethouder Van Alphen aandacht voor transfobie, de verschillen in genderidentiteit, de emancipatie van trans personen en toont de gemeente zich solidair met de slachtoffers en hun nabestaanden.

Postercampagne

Met een postercampagne vraagt de gemeente aandacht voor geweld tegen trans personen. De posters zijn een initiatief van Transgender Netwerk Nederland (TNN). De vrouw op deze poster behoort niet tot de 350 slachtoffers die dit jaar wereldwijd om het leven zijn gekomen. Wel komt zij uit de Nederlandse trans gemeenschap, is ze vluchteling in Nederland en heeft zij te maken gehad met geweld en bedreiging.

Geweld tegen trans mensen komt veel voor in Nederland, zegt Brand Berghouwer, voorzitter van TNN. Ze worden zeven keer zo vaak mishandeld of daarmee bedreigd, en zijn tien keer zo vaak slachtoffer van cyberpesten.

Internationale Transgender Gedenkdag

De internationale Transgender Gedenkdag is in 1999 bedacht door Gwendolyn Ann Smith, een transvrouw. De eerste bijeenkomst werd georganiseerd om de moord op Rita Hester te herdenken. Sindsdien is het initiatief uitgegroeid tot een bijeenkomst die jaarlijks plaatsvindt in zo'n 185 steden in meer dan 20 landen.

Trans persoon

Is iemand die ervaart dat het geboortegeslacht niet in overeenstemming is met de geslachtsbeleving. De trans persoon heeft een vaste en alles overheersende wens om het biologische geslacht aan te passen aan het gewenste geslacht. Het uiteindelijke doel is een completer, acceptabeler en rechtvaardiger leven te kunnen leiden. Ter verduidelijking: transseksualiteit heeft niets te maken met seks (verlangens of voorkeuren) maar alles met de beleving van genderidentiteit.

Actieprogramma ‘Queer in Den Haag; veilig, zichtbaar en geaccepteerd’

De gemeente vindt het belangrijk dat alle queers in Den Haag zich veilig en sociaal geaccepteerd voelen. En dat ze zichtbaarder kunnen zijn in de stad. Daarom heeft de gemeente het actieprogramma opgesteld. Er is vooral extra aandacht nodig voor trans personen, jongeren met een achtergrond in verschillende culturen, queer-ouderen, asielzoekers en statushouders.

Meer informatie