Persbericht

Den Haag staat stil bij 75 jaar Verenigde Naties en sluit themajaar 75 jaar Vrijheid af

Gepubliceerd: 16 oktober 2020Laatste wijziging: 20 oktober 2020

75 jaar geleden werd Nederland bevrijd. In datzelfde jaar werden de Verenigde Naties opgericht. Internationale solidariteit en een gezamenlijke inzet voor vrede en veiligheid zijn belangrijke oprichtingsidealen van de VN. Tot zaterdag 24 oktober 2020 staat Den Haag stil bij het belang van deze idealen en de rol die de VN hierin heeft gespeeld. En de rol die eenieder hierin kan spelen, de afgelopen 75 jaar, vandaag, en morgen. Het programma omvat 75 persoonlijke verhalen, blauwe uitlichting van gebouwen, NPO tv-uitzending en een gelivestreamd evenement vanuit het Vredespaleis.

75 jaar VN in 75 verhalen

In co-creatie met Nationaal Comité 4 en 5 mei, Humanity House, Just Peace en Unicef Nederland zijn ’75 jaar VN in 75 verhalen’ gemaakt. Aan de hand van deze persoonlijke verhalen van onder anderen de kleindochter van de Amerikaanse president Roosevelt, Jozias van Aartsen, Unicef-medewerker Krista van den Berg en Haags Vrijheidsambassadeur Leila Prnjavorac sta je stil bij inspanningen voor vrede, veiligheid of een daad van medemenselijkheid en (internationale) solidariteit. Online zijn de verhalen te raadplegen via 75jaarvn.vrijheid.nl/nl.

Gebouwen uitgelicht

Deze week kleuren de fontein bij de Hofvijver, de fontein op het Anna van Buerenplein, de Pier en het Reuzenrad, de Grote Marktstraat, het Stadhuis en het Vredespaleis blauw ter ere van het 75-jarig bestaan van de Verenigde Naties. De verlichting gaat met de schemering aan.

Jan van Zanen, burgemeester van Den Haag: “75 jaar Verenigde Naties is een belangrijke mijlpaal. Ook voor Den Haag, de internationale stad van vrede en recht. Juist in deze moeilijke tijden is het waardevol om stil te staan bij het belang van internationale samenwerking.”
Foto: Marcel Vogel
Foto: Marcel Vogel

TV-uitzending NOS

Vrijdagavond 23 oktober zendt NPO 1 in samenwerking met het Nationaal Comité 4 en 5 mei een speciale programma uit over 75 jaar Verenigde Naties vanuit het Vredespaleis in Den Haag. De uitzending begint direct na het NOS-journaal om 20.25 uur. Het programma wordt ingeleid en afgesloten met beelden van de toespraak die de Koning eerder hield tijdens de (digitale) viering van 75 jaar VN tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Koningin Máxima gaat in een videoboodschap in op het belang van goede en veilige toegang tot financiële diensten om mensen betere kansen te geven op economische en sociale ontwikkeling. Vanuit het VN-hoofdkwartier in New York levert VN-secretaris-generaal António Guterres een bijdrage. Tijdens de uitzending is niet alleen aandacht voor de geschiedenis, maar vooral ook voor de waarden van de VN, aan de hand van persoonlijke verhalen. Die verhalen worden ondersteund door muziek van een groot aantal artiesten: Jeangu Macrooy, Giovanca, Douwe Bob, Maan, Ntjam Rosie en Bastiaan Everink.

Online event: Shaping our future together!

Bij 75 jaar VN wordt op zaterdag 24 oktober stil gestaan met een online event vanuit het Vredespaleis. De stream is online te volgen vanaf 17.30 uur via youtube.com/user/haguetalks

Het hele 75 jaar (thuis)programma is hier te bekijken denhaag.com/nl/75jaarVN