Persbericht

Den Haag maakt zich op voor druk weekend

Gepubliceerd: 6 maart 2023Laatste wijziging: 9 maart 2023

In het weekend van 11 en 12 maart verwachten we veel mensen in Den Haag. Er staan meerdere evenementen gepland, waaronder de NN CPC Loop en CP Nightwalk. Door deze evenementen en enkele aangekondigde demonstraties en een voorgenomen blokkadeactie kunnen delen van de stad minder goed bereikbaar zijn.  

City Pier City Loop 

De NN CPC Loop vindt op 12 maart plaats. Aan dit evenement nemen jaarlijks duizenden mensen deel. Voor dit grote evenement is een vergunning afgegeven. Hierin zijn ook afspraken gemaakt over een goed en veilig verloop van het evenement met de organisator. Onderdeel daarvan is de opbouw van het evenement op het Malieveld. Deze start op 7 maart. Op 14 maart wordt het terrein weer netjes opgeleverd.   

Demonstraties 

Komende zaterdag worden er demonstraties en een blokkadeactie verwacht:  

  • Farmers Defence Force (FDF) heeft een demonstratie aangekondigd voor 11 maart. Eerder werd door FDF gedemonstreerd op het Malieveld. Dat is nu vanwege de opbouw van het CPC-evenement niet mogelijk. Daarom is het Zuiderpark als alternatieve locatie gekozen. Er worden afspraken gemaakt om de veiligheid van omwonenden en recreanten in het park te kunnen garanderen, en grote schade aan de natuur in het zuiderpark dat als beschermd stadsgezicht is aangewezen te voorkomen.
  • Extinction Rebellion (XR) heeft voor 11 maart een blokkadeactie op de A12 in voorbereiding. Dit heeft de gemeente vernomen uit de media. Van de zijde van de actievoerders is geen contact gezocht met de gemeente. Om ieders veiligheid te garanderen wordt een alternatieve demonstratielocatie voor 11 maart aangeboden aan de actievoerders.


Den Haag is een stad waar dagelijks een of meerdere grote of kleine demonstraties zijn. Daar zijn duidelijke regels aan verbonden. Zo moet een demonstratie bij voorkeur aangemeld worden bij de burgemeester. Alleen dan kunnen de gemeente en politie tijdig maatregelen nemen voor een veilig verloop van de demonstratie en het borgen van de belangen van andere inwoners, ondernemers en bezoekers van de stad. 

Beperkingen

De burgemeester heeft o.b.v. artikel artikel 5 van de Wet openbare manifestaties (Wom) besloten tot de volgende beperkingen:

  • Demonstratie Stichting Farmers Defence Force: Zuiderpark: Bij de demonstratie mogen geen tractoren/landbouwvoertuigen of ander zwaar materiaal worden ingezet (met uitzondering van twee symbolische tractoren, die in overleg met de politie op de demonstratielocatie worden geplaatst).
  • Demonstratie Exctinction Rebellion: De demonstratie dient van 12.00 uur tot uiterlijk 18.00 uur plaats te vinden op de Laan van Reagan en Gorbatsjov.

Meer informatie

  • Hoe vindt u uw weg in Den Haag in het weekend van 11 en 12 maart?  
    De meest actuele informatie staat op de website Bereikbaarheid Den Haag
  • Voor meer informatie en antwoord op veelgestelde vragen over het boerenprotest kunt u hier terecht.
  • De brieven van de burgemeester aan FDF en XR voor het opleggen van de beperkingen.