Persbericht

Den Haag lanceert Zonnewijzer

Gepubliceerd: 2 december 2022Laatste wijziging: 2 december 2022

De gemeente Den Haag lanceert vandaag de Zonnewijzer. Op deze site is per adres te vinden of er een vergunning nodig is om zonnepanelen te plaatsen op een dak, wat meestal niet het geval is. Als er wel een vergunning nodig is helpt deze wijzer met de benodigde documenten om een vergunning aan te vragen. De gemeente wil het plaatsen van zonnepanelen zo makkelijk mogelijk maken.

Wethouder duurzaamheid en energietransitie Arjen Kapteijns:

We willen het plaatsen van zonnepanelen in Den Haag aanmoedigen. We merkten dat sommige mensen niet wisten dat er voor de meeste huizen geen vergunning nodig is. In de andere gevallen kunnen vergunningaanvragen langer duren dan nodig is omdat mensen niet in één keer alle nodige documenten meesturen. Dat gaat met deze Zonnewijzer een stuk gemakkelijker, dus ik hoop dat alle geschikte daken in Den Haag binnenkort zonnepanelen hebben, want het plaatsen van zonnepanelen is behalve rendabel ook van groot belang voor onze verduurzaming.

Zonnewijzer

Met de online Zonnewijzer kan een inwoner of ondernemer direct zien of voor zijn of haar dak een omgevingsvergunning nodig is om zonnepanelen te plaatsen. Als blijkt dat voor het dak(vlak) een vergunning nodig is verloopt de aanvraag direct via het landelijke Omgevingsloket. De Zonnewijzer helpt met advies en tips om deze aanvraag goed te doorlopen. Ook is meteen te zien welke informatie meegestuurd moet worden bij de vergunningsaanvraag.

Meer informatie