Den Haag - Den Haag blijft de stad met de laagste woonlasten

Persbericht

Den Haag blijft de stad met de laagste woonlasten

Gepubliceerd: 10 januari 2019Laatste wijziging: 10 januari 2019

Den Haag blijft de stad met de laagste woonlasten. Van alle 37 grote gemeenten in Nederland bedragen de gemeentelijke lasten voor woningeigenaren in 2019 in Den Haag 563 euro. Enschede is de duurste gemeente op de lijst met 854 euro. In de andere steden van de G4 liggen de gemeentelijke lasten voor woningeigenaren ook flink hoger: 745 euro in Rotterdam, 731 euro in Utrecht en 645 euro in Amsterdam. Gemiddeld bedragen de woonlasten in 2019 bij de 37 grote gemeenten 702 euro, een stijging van 29 euro ten opzichte van vorig jaar (in Den Haag is dat bedrag nog net geen 18 euro).

Deze cijfers zijn afkomstig uit het vandaag gepresenteerde rapport Kerngegevens Belastingen Grote Gemeenten 2019. Dat is opgesteld door het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) van de Rijksuniversiteit Groningen. Bij deze 37 grote gemeenten gaat het om alle provinciehoofdsteden plus gemeenten met ten minste 90.000 inwoners. In al deze 37 gemeenten samen woont 39% van de Nederlandse bevolking.

Wethouder Rachid Guernaoui (Financiën) presenteerde vorig jaar zijn allereerste begroting namens het nieuwe stadsbestuur. Hij is blij dat Den Haag opnieuw de stad met de laagste woonlasten is, al verrast hem dat niet.

“Het handhaven van die prachtige positie is steeds ons doel geweest, waarbij het voeren van een solide financieel beleid uiteraard altijd ons uitgangspunt is. Als ‘Stad van Kansen en Ambities’ – het motto van ons coalitieakkoord – doen we tal van nieuwe investeringen en zijn we er tegelijkertijd in geslaagd de woonlasten het laagst van alle grote gemeenten te houden. Dat kon door het maken van scherpe financiële keuzes. Dat zijn bovendien keuzes waar Den Haag als stad sterker van wordt. Zoals het terugdringen van het aantal uitkeringen in de bijstand door de huidige ‘mismatch’ op de arbeidsmarkt tegen te gaan. En ook door binnen onze eigen gemeentelijke organisatie efficiënter te werken: met minder geld het beste resultaat halen”, aldus wethouder Guernaoui.

Het volledige rapport, met cijfers over alle afzonderlijke grote gemeenten, is te vinden op www.coelo.nl.