Persbericht

De regenboogvlag wappert op Coming Out Dag

Gepubliceerd: 11 oktober 2020Laatste wijziging: 10 oktober 2020

De gemeente Den Haag hijst op Internationale Coming Out Dag, 11 oktober, de regenboogvlag bij de hoofdingang van het Stadhuis aan het Spui. Wethouder Bert van Alphen hijst vandaag de vlag in de top. De regenboogvlag staat symbool voor diversiteit in seksuele oriƫntatie en genderidentiteit. Ook aan de Hofvijver wapperen vandaag 13 regenboogvlaggen.

Op Coming Out Day vieren we dat queer personen trots mogen zijn op wie ze zijn en wie ze liefhebben, zegt wethouder Bert van Alphen.

De regenboogbus van PostNL rijdt sinds afgelopen week door Den Haag en brengt zondag, tijdens het hijsen van de vlag, een bezoek aan het Haagse stadhuis.

Als grote werkgever in Nederland met een hoofdkantoor in Den Haag zijn wij verheugd dat de gemeente ook in deze stad de regenboogvlag hijst. Onze regenboogbus is de hele maand te zien in de binnenstad van Den Haag. Daarmee laten wij zien dat we staan voor een aantrekkelijke en veilige werkomgeving waar je jezelf kunt zijn, aldus Bob van Ierland, directeur HR PostNL

7 wethouders, 1 boodschap: Iedereen telt mee

Je thuis en veilig voelen is een basisbehoefte van ieder mens. Helaas is dit niet voor iedereen vanzelfsprekend. Om deze dag onder de aandacht te brengen hebben de zeven emancipatiewethouders van de regenbooggemeenten (Den Haag, Delft, Rijswijk, Leidschendam-Voorburg, Midden Delfland, Westland en Zoetermeer) samen een videoboodschap ingesproken om de veiligheid, zichtbaarheid en acceptatie van queer personen onder de aandacht te brengen.

Bekijk de video: iedereen telt mee.

Activiteiten

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan zijn de RIVM-richtlijnen onlangs weer aangescherpt, daardoor zijn een aantal activiteiten afgelast en worden slechts kleinschalige bijeenkomsten georganiseerd door lokale queer organisaties.

De regenboogvlag

De originele regenboogvlag werd 40 jaar geleden ontworpen door de Amerikaanse kunstenaar Gilbert Baker voor de Gay Freedom Day Parade van 1978 in San Francisco als symbool van lesbische en homoseksuele trots. De vlag is daarna uitgegroeid tot het icoon van de Queer-gemeenschap.