Persbericht

De Hofvijver bruist weer: Haagse fonteinseizoen van start

Gepubliceerd: 4 maart 2020Laatste wijziging: 4 maart 2020

Wethouder Hilbert Bredemeijer (Buitenruimte) opende vandaag het fonteinseizoen in Den Haag. Dat deed hij door de iconische fontein in de Hofvijver weer aan te zetten met een symbolische druk op de knop.

De Haagse fonteinen worden iedere winter uitgezet om ze te beschermen tegen de vrieskou en ze goed schoon te maken. De fontein in de Hofvijver is de eerste die nu weer volop bruist – wel acht meter de lucht in. Daarmee is het Haagse fonteinseizoen 2020 van start.  

Wethouder Hilbert Bredemeijer: 'Ieder jaar wandelen zo’n twee miljoen mensen langs de Hofvijver. Bijna iedereen stopt wel eventjes om snel een fotootje te maken van de fontein met het fraaie Binnenhof op de achtergrond. Die plaatjes gaan de hele wereld over. Zo zie je maar: de bruisende fonteinen zijn echte eyecatchers. Leuk voor bewoners en bezoekers'.

Meer dan 30 fonteinen

Den Haag telt meer dan 30 fonteinen door de hele stad. Denk bijvoorbeeld aan de fontein bij het Kurhaus op Scheveningen en die op het Anna van Buerenplein bij het Centraal Station. Ieder jaar worden begin oktober de vast opgestelde fonteinen uitgezet. De drijvende fonteinen, zoals die in de Hofvijver, worden uit het water gehaald. Zo kan de gemeente de installaties reinigen en is er tijd voor eventueel onderhoud. Daarna worden ze netjes teruggeplaatst. De meeste fonteinen gaan in de eerste week van april weer aan, de fontein in de Hofvijver trapt het fonteinseizoen vandaag al af.

Mobiel bedienen 

De waterspuwers zijn er vooral voor de sier, maar geven op warme zomerdagen ook een welkome verkoeling. De fonteinen worden wekelijks schoongemaakt en de technische installatie wordt regelmatig geïnspecteerd om storingen te voorkomen. De fonteinen kunnen door medewerkers van de gemeente op afstand worden bediend met de mobiele telefoon. Dat is handig bij bijvoorbeeld evenementen. 

Hilbert Bredemeijer Hofvijver