Persbericht

Braille op de Pier toont 11 winnende gedichten

Gepubliceerd: 12 juli 2022Laatste wijziging: 12 juli 2022

Als onderdeel van Braille op de Pier zijn maandag 11 juli de 11 winnende gedichten gepresenteerd van de schrijfwedstrijd die door de gemeente Den Haag was georganiseerd. Deze gedichten beschrijven het uitzicht voor blinden en slechtzienden – en werden uit 60 inzendingen gekozen door een jury onder leiding van schrijver/cabaretier Vincent Bijlo, zelf vanaf geboorte blind. Door het scannen van speciale QR-codes zijn de teksten ook te beluisteren.

Vraag van mijn kind

Al die kuilen, kanalen, kastelen van zand

doen die duizenden schepjes

geen pijn aan het strand?

Dit gedicht van Lizette de Koning is 1 van de 11 gedichten die werden onthuld ter gelegenheid van Braille op de Pier. Dat gebeurde maandag tijdens een feestelijke bijeenkomst op het icoon van Scheveningen, samen met de winnende dichters, Vincent Bijlo en Kavita Parbhudayal, coördinerend wethouder voor Toegankelijkheid.

In maart onthulde wethouder Parbhudayal samen met Vincent Bijlo en Herman Smit, General Manager van de Pier, het eerste deel van de speciale reling van Braille op de Pier: een gedicht van de Haagse stadsdichter Sjaak Kroes. Die dag ging meteen ook de wedstrijd van start, die nu heeft geleid tot de 11 winnende gedichten.

Maximaal 120 tekens

De jury beoordeelde de ingezonden teksten (van maximaal 120 tekens) vooral op het zo beeldend en creatief mogelijk beschrijven van het uitzicht. De winnaars zijn: Lizette de Koning, Marjolein Jua Kool, Cindy Maduro, Gerrit Vennema, Christine Margés, Aletha Steijns, Robert Bookelaar, Ron van der Nat, John van Trijp en Marianne Wijnhamer-de Sterke. Het 11e gedicht is afkomstig van de Jonge Haagse Stadsdichter: Insaf el Assouad.

“Braille op De Pier is in de eerste plaats voor mensen die niet of slecht kunnen zien. Tegelijkertijd laten we hiermee ook zien dat we het belangrijk vinden dat iedereen in Den Haag mee kan doen", aldus wethouder Kavita Parbhudayal.

Campagne

Braille op De Pier is onderdeel van 'Allemaal Verschillend. Allemaal Haags', de campagne van de gemeente Den Haag om te laten zien dat Den Haag een stad is waar iedereen ertoe doet. 1 op de 5 Hagenaars heeft een lichamelijke of verstandelijke beperking. Een groot deel van hen ondervindt problemen met de toegankelijkheid. De gemeente Den Haag vindt het belangrijk dat iedereen in de stad kan meedoen. De bewustwordingscampagne ‘Allemaal verschillend. Allemaal Haags.’ laat daarom goede voorbeelden op het gebied van toegankelijkheid in de stad zien. Ook biedt de site tips hoe iedereen (individu, bedrijf of organisatie) kan bijdragen aan een stad zonder fysieke, sociale en digitale drempels.

Vincent Bijlo, Lizette de Koning (maker van het gedicht ‘Vraag een kind’) en wethouder Kavita Parbhudayal bij de speciale reling van Braille op de Pier; foto: Jurriaan Brobbel
Vincent Bijlo, Lizette de Koning (maker van het gedicht ‘Vraag een kind’) en wethouder Kavita Parbhudayal bij de speciale reling van Braille op de Pier; foto: Jurriaan Brobbel