Persbericht

Bouw bedrijfsverzamelgebouw De Titaan in de Binckhorst van start

Gepubliceerd: 16 december 2020Laatste wijziging: 18 december 2020

Er is begonnen met de bouw van het creatieve bedrijfsverzamelgebouw De Titaan in de Binckhaven. Met de realisatie van De Titaan, aan de Saturnusstraat waar voorheen de Harting Bank was gevestigd, komt er 11.205 m2 verhuurbare ruimte bij in de Binckhorst. Er is straks ruimte voor circa 70 bedrijven en +- 350 arbeidsplaatsen. De oplevering is in juli 2022. Het project is een samenwerking tussen de gemeente, aannemer Constructif B.V. en architectenbureau Braaksma & Roos.

Duurzaam

De architecten hebben in opdracht van de gemeente een ontwerp gemaakt met een stijl die als stoer, degelijk, tijdloos en duurzaam wordt omschreven. De Titaan wordt een Bijna Energie Neutraal Gebouw (BENG): er is geen gasaansluiting, want het gebouw wordt aangesloten op het stadswarmtenetwerk en krijgt zonnepanelen op het dak. Het energieverbruik komt grotendeels uit hernieuwbare energie en kan ook worden benut door omliggende bedrijven en/of een energiecorporatie. Aan en om het gebouw wordt groen toegevoegd met zitgelegenheden aan het water. Dit sluit aan bij de investeringen in de buitenruimte die de gemeente de afgelopen jaren in gang heeft gezet. De Binckhorst wordt een aantrekkelijke plek om te wonen, werken en leven.

Motor van de lokale economie

Wethouder Economie Saskia Bruines: "De Titaan, tegenover het al bestaande bedrijfsverzamelgebouw de Caballero Fabriek, versterkt het vestigingsklimaat in het gebied en jaagt die alleen maar verder aan. Het komt tegemoet aan de behoefte aan meer bedrijfsruimte. Ondernemers zijn de motor die onze lokale economie draaiende houdt, dus dit is vrij essentieel. Ik ben dan ook blij dat het is gelukt om voor tientallen bedrijven nieuwe bedrijfsruimte te laten bouwen. Het is tevens mooi nieuws dat de vorige huurder van het pand naar de Harnaschpolder is verhuisd en de werkgelegenheid voor praktisch geschoolde Hagenaars dus behouden blijft voor de stad."

Werkgelegenheid

Doorgroeiers of zogenoemde scale-ups uit het gebied kunnen een plek krijgen in de grotere, hoogwaardige kantoorruimten. Starters hebben plek in de kleinere units. Voor maakbedrijven is kleinschalige bedrijfsruimte in de kelder. Deze bedrijvigheid is van cruciaal belang voor de economische vitaliteit en concurrentiekracht van Den Haag. En daarmee ook voor de toekomstige werkgelegenheid van de stad.

Binckhorst

De Binckhorst biedt met de Binckhaven een creatief industriële, innovatieve en experimentele omgeving met rauwe randjes en een dynamische uitstraling. De Binckhaven biedt een unieke mix met Brouwerij Kompaan, restaurant Mama Kelly, toonaangevende bedrijven als Secrid, Q42 en GreenFox, broedplaats de Besturing en Impacthub Apollo14. Het is deze unieke mix in een industriële setting die maakt dat de Binckhaven een ideaal vestigingsklimaat biedt voor innovatieve en creatieve bedrijvigheid. 

De Binckhorst staat aan het begin van een nieuwe jeugd en transformeert van een industriegebied naar een levendig werk-woongebied, dat aansluit bij de wensen van vooruitstrevende ondernemers én (toekomstige) bewoners. De Binckhorst zal de komende jaren dan ook uitgroeien naar een levendige stadswijk, vlak naast het centrum.

Wethouder Economie is blij met de start van de bouw van bedrijfsverzamelgebouw De Titaan. Foto: Henriëtte Guest.
Wethouder Economie is blij met de start van de bouw van bedrijfsverzamelgebouw De Titaan. Foto: Henriëtte Guest.