Persbericht

Alle handhavers in Den Haag krijgen versneld een bodycam

Gepubliceerd: 2 juli 2020Laatste wijziging: 13 juli 2020

Alle handhavers van de gemeente Den Haag worden versneld uitgerust met een bodycam. Dat maakt wethouder Hilbert Bredemeijer (Buitenruimte) vandaag bekend. Met de kleine draagbare camera’s die op de borst worden gedragen, wil de gemeente de veiligheid van handhavers vergroten.

Hilbert Bredemeijer:

"Gelukkig kunnen onze handhavers meestal veilig hun werk doen, maar we zien de afgelopen maanden helaas ook dat er mensen zijn die zich misdragen. In dat soort bedreigende situaties kunnen handhavers straks met een druk op de knop filmopnames maken van stennisschoppers. De camera werkt ook preventief, want wie doorheeft dat ie wordt gefilmd, zal zich ook normaler gedragen.”

Sinds vorig jaar loopt er in Den Haag een proef met zes bodycams. Oorspronkelijk was het idee dat de proef tot en met 1 oktober zou lopen. Maar op basis van de huidige, positieve ervaringen van de handhavers met bodycams en gezien alle extra taken die zij er tijdens deze coronacrisis bij hebben gekregen zoals handhaving op de noodverordening, kiest het stadsbestuur ervoor om alle handhavers versneld te voorzien van een bodycam. De komende tijd worden handhavers hiervoor opgeleid en vervolgens uitgerust.

Na 28 dagen gewist

Inwoners en bezoekers hoeven zich geen zorgen te maken dat alles continu wordt gefilmd. De bodycam wordt alleen aangezet als een handhaver wordt bedreigd met verbaal of fysiek geweld. Handhavers met een bodycam waarschuwen eerst twee keer voordat de camera aangaat. De handhavers krijgen trainingen en weten wanneer ze de camera wel en niet mogen bedienen. Daarbij wordt de privacy van de inwoners uiteraard gewaarborgd. De beelden worden geüpload op beveiligde computers binnen de gemeente en daarna direct verwijderd van de bodycam. Na 28 dagen worden de beelden gewist, tenzij er een strafbaar feit is gefilmd. Dan worden de beelden overgedragen aan de politie of het Openbaar Ministerie voor opsporing.