Persbericht

10 Haagse publieksevenementen krijgen steun vanuit Promotiefonds

Gepubliceerd: 12 juni 2020Laatste wijziging: 13 juli 2020

Den Haag geeft 10 evenementen die in de periode van september tot en met november kunnen plaatsvinden een financiële bijdrage vanuit het Promotiefonds Kleinschalige Publieksevenementen. Dat maakt wethouder Saskia Bruines (Economie) namens het college bekend.

De bijdrage gaat naar evenementen die eerder ook een bijdrage kregen, zoals foodfestival VISSCH in de Scheveningse haven, het duurzame Make A Change Festival en het straatfestival van De Betovering. Ook is er geld voor nieuwe initiatieven op Scheveningen en in de binnenstad. In de ingediende plannen is er aandacht voor de 1,5 meter afstand die in acht moet worden genomen. Ook is in de meeste gevallen gekozen voor een kleiner evenement met substantieel lagere bezoekersaantallen.

Er geldt vooralsnog een landelijk verbod op vergunningsplichtige evenementen tot 1 september. Bruines:

“We hebben geen glazen bol. Er is geen garantie dat deze evenementen kunnen doorgaan. We hopen echter dat er ná 1 september meer ruimte is voor evenementen. Voorop staat dat eventuele evenementen veilig en prettig moeten zijn voor iedereen. De gemeente wil met deze bijdrage organisatoren van evenementen vertrouwen geven en duidelijkheid bieden. Er is immers enige voorbereidingstijd nodig.”

Indien het verbod op evenementen wordt verlengd, kan het evenement eventueel worden doorgeschoven naar een periode waarin het wel mogelijk is.

Promotiefonds Kleinschalige Publieksevenementen

In 2011 heeft de gemeente het Promotiefonds opgericht voor de financiële ondersteuning van kleinschalige evenementen. Organisatoren van kleine evenementen kunnen bij het Promotiefonds subsidie aanvragen. De evenementen die worden gesteund met een financiële bijdrage moeten aantoonbaar zorgen voor een directe economische spin-off voor de stad en bijdragen aan het imago van Den Haag als een aantrekkelijke stad.

De tweede ronde van het Promotiefonds 2020 is bedoeld voor evenementen die plaatsvinden dit najaar. De gemeente heeft in totaal 16 aanvragen in behandeling genomen. Het totale jaarbudget voor het Promotiefonds is 400.000 euro in 2020. Per evenement kan een maximale subsidie van 25.000 euro worden verleend. Waar mogelijk wordt doorverwezen naar andere subsidiemogelijkheden binnen de gemeente.

Overzicht van evenementen

•    Milan Summer Festival (€ 7.500)
•    Clubhopping Den Haag (€ 10.000)
•    Noordzeevisfestival VISSCH (€ 15.000)
•    Prinsjesfestival (€ 5.000)
•    Koningsdag Hofkwartier (€ 5.000)
•    The Hague Fashion Week (€ 10.000)
•    Crowd Canvas Kunstevent (€ 5.000)
•    Make a Change Festival (€ 8.000)
•    De Betovering (€ 15.000)
•    The Hague Night Surf Fest (€ 10.000)

Deze foto is gemaakt tijdens de vorige editie van het Make A Change Festival. Bron: Arnaud Roelofsz Fotografie.
Deze foto is gemaakt tijdens de vorige editie van het Make A Change Festival. Bron: Arnaud Roelofsz Fotografie.