Nieuwsbericht

Messenverbod aangenomen door gemeenteraad

Gepubliceerd: 18 september 2023Laatste wijziging: 20 september 2023

Vanaf 18 september 2023 is het in heel Den Haag verboden om gebruiksmessen te dragen op de weg of in publiek toegankelijke gebouwen. Gebruiksmessen zijn bijvoorbeeld keukenmessen of hobbymessen. Door het messenverbod kan de politie meer doen tegen het dragen van messen. Het verbod is 1 van de maatregelen om wapengeweld te verminderen.

Als de politie constateert dat iemand een mes bij zich draagt zonder duidelijk doel, kan zij een boete opleggen. Een mes dat helemaal is ingepakt en niet direct kan worden gebruikt, mag nog wel worden meegenomen. En het blijft bijvoorbeeld mogelijk om een mes te gebruiken om een appel te schillen op een bankje in het park.

Het verbod is vooral gericht op het verminderen van toenemend messengeweld onder jongeren. Jongeren dragen steeds vaker keuken- en andere gebruiksmessen op straat bij zich.

Landelijk verbod

Burgemeester Van Zanen wil al lang een landelijk verbod op messen. Daarom heeft hij samen met andere burgemeesters aangedrongen op het wijzigen van de Wet wapens en munitie. Tot die wet is gewijzigd, werkt Den Haag met het lokale messenverbod.

Door het messenverbod mag de politie niet extra (preventief) fouilleren.

Meer informatie

Bekijk de Wijziging Algemene plaatselijke verordening voor de gemeente Den Haag (overheid.nl).