Nieuwsbericht

Lunchlezing Tuinder, jager, lekkerbek

Gepubliceerd: 21 maart 2018Laatste wijziging: 17 april 2018

Prof.dr. Johan Koppenol, hoogleraar aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, geeft een lunchlezing over Jacob Westerbaen die een lofdicht schreef over zijn leven op landgoed Ockenburgh.

Jacob Westerbaen op Ockenburgh

portret van Jacob Westerbaen, ets gemaakt door Cornelis de Visscher, 1650

Onder de rijke Hagenaars die in de 17e eeuw fraaie buitenplaatsen aanlegden buiten de stad en in de duinen waren maar liefst 3 destijds beroemde dichters:

  • Constantijn Huygens (Hofwyck)
  • Jacob Cats (Sorghvliet, nu Catshuis) en
  • Jacob Westerbaen (Ockenburgh).

Alle 3 hebben ze hun leven op de buitenplaats beschreven in een hofdicht, ieder – binnen de grenzen van het genre – op geheel eigen wijze.

In deze lezing gaat Johan Koppenol nader in op Jacob Westerbaen en het gedicht 'Ockenburgh' (1654), zijn verslag van het leven op zijn landgoed, waar hij zijn tijd vulde met jagen, veel jagen, maar ook met tuinbouw. Zo kweekte hij, als een soort oer-Westlander, met zorg zijn abrikozen en perziken in de beschutting van houten schuttingen en stenen muurtjes.

Hoogleraar

Prof.dr. Johan Koppenol is hoogleraar Oudere Nederlandse letterkunde aan de VU. Hij publiceerde onder meer over rederijkers, Vondel, Leiden en Westerbaen. In 2012 verzorgde hij, samen met collega Ton van Strien en musicologe Natascha Veldhorst, een nieuwe, grote editie van 'De Gedichten' van P.C. Hooft. Momenteel werkt hij aan een biografie van de dichter en jurist Jacob Cats.

Praktische informatie

Lezing: dinsdag 24 april van 12.30 tot 13.15 uur
Plaats: Bibliotheek Den Haag, Spui 68, 4e verdieping
Kosten: gratis, wel aanmelden via cursus.hga@denhaag.nl