Nieuwsbericht

Lunchlezing over Mozart in Den Haag

Gepubliceerd: 31 oktober 2018Laatste wijziging: 12 november 2018

In 1765 kwam de familie Mozart per trekschuit aan in Den Haag. Het gezin maakte een tournee door Europa, waarbij de kinderen Wolfgang en Nannerl optraden voor koningshuizen en adellijke families. Musicoloog Frits Zwart, directeur van het Nederlands Muziek instituut (NMI) vertelt u alles over Mozart in Den Haag tijdens de lunchlezing op 27 november in de Centrale Bibliotheek.

De familie Mozart bezocht Den Haag omdat de kinderen, Wolfgang en Nannerl, door prinses Carolina, de zus van prins Willem V, uitgenodigd waren om te komen spelen voor het Haagse Hof. Nannerl was 14 en ze speelde piano en klavecimbel. Haar broertje Wolfgang was 9. Hij speelde piano, klavecimbel en viool en was een echt wonderkind.

Mozarts handschrift bij het NMI

1e pagina van Galimathias Musicum KV32
1e pagina van Galimathias Musicum KV32

In de collectie van het NMI is het handschrift van Wolfgang Amadeus Mozarts Galimathias Musicum KV 32 een absoluut topstuk. Mozart schreef dit werk als 9-jarig jongetje tijdens zijn verblijf in Den Haag. Tijdens de lezing hoort u hoe het NMI aan dit kostbare handschrift is gekomen.

Frits Zwart

De lezing wordt gegeven door Frits Zwart. Hij is directeur van het Nederlands Muziek Instituut (NMI) dat sinds enkele jaren onderdeel is van het Haags Gemeentearchief. Frits is musicoloog en studeerde in Utrecht. Hij is al jaren verbonden met het muzikaal erfgoed van Nederland en publiceerde ondermeer 2 boeken over de dirigent Willem Mengelberg.

Praktische informatie

Wanneer: dinsdag 27 november van 12.30 uur tot 13.15 uur
Waar: Studio B op de 1e etage van de Centrale Bibliotheek aan het Spui
Toegang: gratis, aanmelden verplicht via aanmeldinglezingHGA@denhaag.nl