Den Haag - Lunchlezing Haagse brouwgeschiedenis

Nieuwsbericht

Lunchlezing Haagse brouwgeschiedenis

Gepubliceerd: 6 maart 2019Laatste wijziging: 6 maart 2019

Den Haag staat niet bepaald bekend als een bierstad. De Hagenaars kochten hun bier vroeger elders, bijvoorbeeld in het naburige Delft, een van de belangrijkste brouwcentra van ons land. Op dinsdag 26 maart kunt u naar een lunchlezing in de Centrale Bibliotheek. Schrijver Marco Daane vertelt u dan over de Haagse biergeschiedenis.

Van volksopstand tot brouwrevolutie in spé

Over het brouwen en drinken van bier in Den Haag is toch heel wat te vertellen. Bierkade, Dunne Bierkade en Bierstraat bestaan nog steeds in het centrum van de stad. Tot in de jaren '80 van de 20ste eeuw was de straat 'Oude Brouwerij' te vinden in het gebied achter de Turfmarkt, zo ongeveer op de plek waar nu de Haagse campus van de Universiteit van Leiden te vinden is. Er zijn dus wel degelijk brouwers en brouwsters met de roerstok in de weer geweest. Daarbij is natuurlijk ook het nodige rumoer rond bier opgetreden zoals een volksopstand, een conflict met Delft en zelfs bijna een revolutie op brouwgebied.

Oude Brouwerij achter de Turfmarkt 1984. Fotograaf Wim de Koning Gans
Oude Brouwerij achter de Turfmarkt 1984. Fotograaf Wim de Koning Gans

Marco Daane

Marco Daane is schrijver. Hij publiceert vooral over literatuur, maar van zijn hand verscheen in 2016 ook het boek Bier in Nederland. Een biografie - de eerste geschiedschrijving van het bier en het brouwen in Nederland, van de vroege middeleeuwen tot nu. Hij doet daar nog steeds onderzoek naar, publiceert artikelen en blogt regelmatig voor de Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur.

Praktische informatie