Nieuwsbericht

Lezing over landgoederen en hun bewoners

Gepubliceerd: 27 september 2017Laatste wijziging: 27 september 2017

Op dinsdag 24 oktober geeft Kees van der Leer een lezing over landgoederen (buitenplaatsen) en hun bewoners tijdens lunchtijd van 12.30 tot 13.15 uur in het Historisch Informatiepunt in de Centrale Bibliotheek.

een rijkaard voor zijn buitenplaats, 17e eeuws schilderij

Rijkaards met vreemde hobby's

Rond Den Haag waren tot in de 20e eeuw veel landgoederen te vinden. Rijke Hagenaars trokken zich 's zomers op deze landgoederen terug om de stank en de hitte van de Haagse binnenstad te ontvluchten. De lezing van Kees van Leer gaat over de soms merkwaardige bewoners van verschillende buitenplaatsen. Er zijn huizen bij waar allerlei verborgen, bijzondere symboliek te vinden is. Andere rijkaards schreven gedichten of hadden vreemde hobby’s. Toen het onderhoud van het riante landhuis voor veel eigenaren te kostbaar werd, wisten een aantal landgoederen toch te overleven. Dat leverde weer nieuwe, bijzondere verhalen op.

Over Kees van der Leer

Drs. Kees van der Leer studeerde economische wetenschappen aan de Economische Hogeschool in Rotterdam. Als bewoner van de Voorburgse buitenplaats ‘In de Wereldt is veel Gevaer’ raakte hij in de ban van de historie van buitenplaatsen en hun tuinen wat zorgden in een aantal publicaties. Hij schreef over Christiaan Huygens in Voorburg, over het Florilegium Hofwijck, over spraakmakende personen in Voorburgse prentkunst en het boek Huygens’ Hofwijck, dat in 2016 is onderscheiden met de Ithakaprijs.

Praktische informatie

  • Lezing: dinsdag 24 oktober van 12.30 tot 13.15 uur
  • plaats: Bibliotheek Den Haag, Spui 68, 4e verdieping
  • kosten: gratis, aanmelden verplicht via cursus.hga@denhaag.nl