Nieuwsbericht

Huygenspark: tijdelijk uitlaatverbod

Gepubliceerd: 25 oktober 2018Laatste wijziging: 12 november 2018

Sinds het weekend van 19 oktober 2018 is er een groot aantal dode spreeuwen in het Huygenspark gevonden. Er geldt tijdelijk een uitlaatverbod.

Tussen vrijdag 19 oktober en zaterdag 3 november 2018 zijn er 337 dode spreeuwen en 2 dode houtduiven gevonden. Het kan niet worden uitgesloten dat de vogels vergiftigd zijn. Daarom heeft de gemeente voor het Huygenspark uit voorzorg een tijdelijk uitlaatverbod aangekondigd.

Onderzoek naar oorzaak

De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) heeft de gemeente Den Haag laten weten dat de dood van een groot aantal spreeuwen in het Huygenspark in elk geval niet is te wijten aan het West-Nijlvirus. Dit virus komt geregeld voor onder trekvogels. Ook zijn de dieren negatief getest op het usutuvirus, een vogelziekte die bij merels voorkomt. Of het om een ander virus of vergiftiging gaat, is nog niet bekend.

Er is nog geen aanwijzing dat de doodsoorzaak komt door het testen met 5G, een nieuw netwerk voor mobiele telefonie. Het Antennebureau (onderdeel van het Agentschap Telecom) heeft bevestigd dat er geen 5G-testen zijn geweest rondom het Huygenspark.

Experts in fauna-onderzoek

De gemeente heeft, samen met vogelopvang De Wulp, experts in fauna-onderzoek gevraagd om dat te achterhalen. De doodsoorzaak van de vogels wordt verder onderzocht door Wageningen Bioveterinary Research (Lelystad), Dutch Wildlife Health Centre (Utrecht), Erasmus University (Rotterdam) en Universiteit Gent. De eerste uitslagen worden halverwege november 2018 verwacht.‚Äč

Ook een (dood) dier gevonden?

Kijk voor meer informatie over wat u kunt doen op Gevonden dieren melden.