Den Haag - Hooikoortsplant in Den Haag gezien

Nieuwsbericht

Hooikoortsplant in Den Haag gezien

Gepubliceerd: 30 oktober 2018Laatste wijziging:

De hooikoortsplant Alsemambrosia is aangetroffen in de stad. De plant zorgt voor hevige hooikoortsklachten bij mensen met een allergie. De gemeente en Floristisch Onderzoek Nederland (FLORON) roepen bewoners op om de plant te verwijderen. Lees hoe u dat moet doen.

Alsemambrosia is een plant uit Noord-Amerika. Het is het beste als ze worden verwijderd voordat ze bloeien, maar in ieder geval voordat ze zaad maken. Want een enkele plant kan al veel zaden produceren die zelfs na tientallen jaren nog kunnen kiemen.

Bloeiende Alsemambrosia (foto: Ruud Beringen, FLORON)
Bloeiende Alsemambrosia (foto: Ruud Beringen, FLORON)

Planten verwijderen

De zaden van de Alsemambrosia zijn als deel van vogelvoer in Nederland terechtgekomen. In tuinen staat deze plant daarom vaak rond plekken waar vogels gevoerd worden of vetbollen hebben gehangen. U kunt de Alsemambrosia het beste verwijderen door de plant met wortel en al uit de grond te trekken. Het is dan belangrijk om handschoenen te dragen en de plant niet bij het groenafval te gooien, omdat de zaden dan alsnog via de compost worden verspreid.

Melden

Ziet u de plant in het gemeentelijk groen? Meld dit dan bij Melding openbare ruimte. De gemeente kan de planten dan verwijderen.

Meer informatie

Ga voor meer informatie naar ambrosiavrij.nu. Op deze website kunnen particulieren en groenbeheerders informatie vinden, bijvoorbeeld over geschikte bestrijdingsmethoden. Hier staat ook hoe u de Alsemambrosia kunt herkennen.