Nieuwsbericht

Hagenaars samen tegen straatintimidatie

Gepubliceerd: 15 juni 2022Laatste wijziging: 15 juni 2022

De gemeente is woensdag 15 juni 2022 een campagne gestart tegen straatintimidatie. Dat is ongewenst gedrag waardoor iemand zich bang en onveilig voelt. In de campagne spreken 9 Hagenaars zich uit tegen straatintimidatie. Via social media en posters overal in de stad. De campagne loopt tot en met de zomer 2022.

Intimidatie kan gebeuren op straat, in het openbaar vervoer, tijdens het uitgaan of in een openbaar gebouw. Uit nieuw onderzoek van het CBS blijkt dat 2 op de 3 vrouwen (12 tot 25 jaar) weleens worden lastiggevallen op straat. Van de mannen is dat 1 op de 3. Het gaat dan om sissen, naroepen, naast iemand blijven rijden, aanraken, bespugen, of in het nauw drijven.

#gedraagje

Hoewel straatintimidatie niet alleen een Haags probleem is, zijn de cijfers in Den Haag veel te hoog. Daarom vraagt de gemeente via deze campagne aandacht voor dit probleem. De campagne is gelanceerd op de boulevard van Scheveningen. Dat is een bekende plek waar vooral vrouwen vaak worden lastiggevallen.

Via posters en social media (#gedraagje) maken bekende en minder bekende Hagenaars duidelijk dat ze tegen straatintimidatie zijn. Zij vertellen wat de gevolgen zijn van straatintimidatie.

‘Ik ben je schatje niet’

Onder andere de Haagse bokser Saïd Bettah, programmamaker DeeDee, rapper/docent UmitC en Claudia Vincken van het Instagramaccount @catcallsofdenhaag spreken de daders direct aan. Zo maakt de Haagse Claudia met de boodschap ‘Ik ben je schatje niet’ duidelijk dat ze zo niet wil worden aangesproken.

De 9 Hagenaars zijn gefotografeerd op herkenbare plekken in de stad. Plekken waar zij zelf last hebben gehad van intimiderend gedrag, of waarvan bekend is dat straatintimidatie er veel voorkomt.

Bokser Saïd Bettah is één van de Hagenaars die meewerken aan de campagne tegen straatintimidatie
Bokser Saïd Bettah is één van de Hagenaars die meewerken aan de campagne tegen straatintimidatie

Workshops en trainingen

Deze zomer start Stichting Sexmatters met workshops en trainingen voor medewerkers van clubs, poppodia en cafés. Ze leren tijdens deze training om te gaan met straatintimidatie.

Wat kunt u zelf doen?

U kunt de online training Stand Up volgen. Deze duurt maar 10 minuten. Tijdens de training leert u wat u kunt doen als u slachtoffer bent van straatintimidatie. En hoe u kunt ingrijpen als u intimidatie ziet gebeuren.

In Scheveningen kunt u straatintimidatie melden via Scheveningenmeldt.nl. Meldingen kunnen belangrijke informatie geven om straatintimidatie aan te pakken.

Lees meer informatie op www.denhaag.nl/tegenstraatintimidatie.