Nieuwsbericht

Haagse virtuozen: de violist Theo Olof

Gepubliceerd: 25 september 2017Laatste wijziging: 27 september 2017

Tot 20 november 2017 is in de verlichte fotopanelen in het atrium van het stadhuis de tentoonstelling Haagse virtuozen: de violist Theo Olof te zien.

Portret van Theo Olof
Portret van Theo Olof

Concertmeester

Tientallen jaren was Theo Olof samen met Herman Krebbers concertmeester van het Residentie Orkest onder Willem van Otterloo en daarna bij het Concertgebouworkest onder Bernard Haitink.

Een maatschappelijk bevlogen musicus

Tot 1982 was Theo Olof ook hoofdleraar aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Daarnaast schreef hij over zijn leven als violist. Hij behoorde tot de initiatiefnemers van Hilversum 4 (nu Radio 4), de radiozender voor klassieke muziek, die in 1975 voor het eerst uitzond.

In 1988 richtte Olof met Pieter Moerenhout het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds op, waarvan hij de 1e voorzitter werd.

Op 13 september 2009 ontving hij uit handen van minister van Cultuur Plasterk de allereerste Radio 4 Prijs wegens zijn verdiensten voor de muziek in Nederland. Theo Olof stond ook aan de wieg van de Nederlandse tak van de European String Teachers Association.

Schenking archief

Theo Olof overleed op 9 oktober 2012 op 88-jarige leeftijd. De familie Olof schenkt zijn archief aan het Nederlands Muziek Instituut. Op 25 september is de officiƫle overdracht aan het Nederlands Muziek Instituut en het Haags Gemeentearchief.