Nieuwsbericht

Gemeente start met aanpak weesfietsen

Gepubliceerd: 19 oktober 2017Laatste wijziging:

In het najaar van 2017 begint de weesfietsenaanpak in 6 buurten. In bepaalde aangewezen gebieden kunnen fietsen die langer dan 28 dagen ongebruikt en onbeheerd op de openbare weg staan, worden weggehaald. De actie start op 30 oktober 2017 in Duinoord.

Weesfietsen in Den Haag

In sommige wijken worden veel parkeerplekken voor fietsen in de openbare ruimte ingenomen door fietsen die al langere tijd niet gebruikt worden. Deze fietsen worden ook wel weesfietsen genoemd. Door deze weesfietsen blijft er minder plek over voor mensen die hun fiets wel regelmatig gebruiken en deze ook veilig willen stallen. Bovendien zorgen deze achtergelaten fietsen voor een rommelige straat. Om de overlast van weesfietsen tegen te gaan is de weesfietsenregeling gestart.

Fietswrakken opruimen

Binnenkort worden in Duinoord rondom het geselecteerde gebied borden geplaatst die de handhavingsregeling aangeven. De handhavers beginnen met het opruimen van fietswrakken. Dit zijn fietsen die er verwaarloosd uitzien. Deze fietsen zijn bijvoorbeeld roestig, vies, hebben zachte banden en zijn niet meer geschikt om op te fietsen. Fietswrakken krijgen een label en worden na 3 dagen weggehaald.

Het gebied waar weesfietsen worden weggehaald. Klik om de afbeelding te vergroten
Het gebied waar weesfietsen worden weggehaald. Klik om de afbeelding te vergroten

Start weghalen weesfietsen

Vanaf 30 oktober is er handhaving op weesfietsen. Vanaf die datum mogen fietsen in het aangegeven gebied niet langer dan 28 dagen ongebruikt op straat staan. Fietsen die lange tijd ongebruikt op dezelfde plek staan worden gefotografeerd en krijgen een waarschuwingslabel. Als de fiets er na 28 dagen nog steeds staat, wordt de fiets verwijderd en naar Fietsdepot Haaglanden gebracht. Fietsen die in die 28 dagen wel gebruikt worden, blijven gewoon staan. Na de opruimactie blijft de 28-dagenregeling gelden en blijft de wijk een aangewezen gebied waar extra aandacht is voor weesfietsen.

Fiets kwijt?

Verwijderde fietsen worden bewaard in het Fietsdepot Haaglanden. Op vertoon van uw aankoopbewijs van de fiets, uw verzekeringsdocument of een passende fietssleutel kunt u binnen 4 weken de fiets afhalen op de Junostraat 24. De kosten hiervoor zijn € 25 per fiets. Dit bedrag kunt u pinnen. Niet opgehaalde fietsen worden verkocht of vernietigd.

Bewonersparticipatie in Duinoord

Het verwijderen van fietsen is niet zo makkelijk als het lijkt. Elke fiets op straat is immers iemands eigendom. De handhavers van de gemeente moeten daarom erg zorgvuldig te werk gaan. Uw bewonersorganisatie weet als geen ander waar verwaarloosde fietsen staan. Daarom sporen de handhavers samen met uw bewonersorganisatie de weesfietsen op om ze te kunnen labelen. Ziet u zelf een weesfiets? Stuur vóór 25 oktober 2017 een e-mail naar: bewonersoverleg@duinoord-denhaag.nl met als onderwerp ‘weesfietsen’.

Veilig stallen

Weinig woningen in Duinoord hebben een mogelijkheid om fietsen in een fietsenbox, schuur of andere eigen plek binnen te stallen. In veel Haagse wijken zijn buurtstallingen waar u met een eigen sleutel dag en nacht naar binnen kunt en tegen een maandelijkse vergoeding uw fiets veilig en droog kunt stallen. Kijk op www.buurtstalllingdenhaag.nl of en waar er in uw buurt een stalling is. Eigenaren van een leegstaande winkel, een ongebruikte garage of een grote schuur kunnen met subsidie van de gemeente een buurtstalling beginnen. Onder bepaalde voorwaarden kunt u ook een fietsbeugel aanvragen.

Weesfietsenregeling in andere wijken

Nog niet in alle wijken en buurten geldt deze weesfietsenregeling. Buurten en wijken worden gekozen op basis van meldingen van bewoners over overlast van weesfietsen, de wijkprogramma’s van de stadsdelen en de leefbaarheidsscan.

Kijk op www.denhaag.nl/fietsen voor meer informatie.