Nieuwsbericht

Gemeente ruimt ongebruikte fietsen in de stad op

Gepubliceerd: 29 maart 2018Laatste wijziging: 9 april 2018

In veel wijken ergeren bewoners zich aan de niet gebruikte fietsen op straat. Zij kunnen hun fiets niet stallen omdat er vaak geen plek is. Bovendien zorgen deze fietsen voor een rommelig straatbeeld. De gemeente is daarom 3 april 2018 gestart met het opruimen van weesfietsen in de hele stad. Lees hoe dit gaat gebeuren.

Het werkt als volgt:

  • Een fiets die vermoedelijk niet gebruikt wordt, krijgt een waarschuwingslabel. Zo'n fiets noemt de gemeente een weesfiets.
  • Als de fiets na 28 dagen nog steeds ongebruikt op de openbare weg staat, dan krijgt de fiets een besluitlabel. De eigenaar heeft dan nog 2 of 3 dagen om de fiets weg te halen.
  • Gebeurt dat niet, dan wordt de fiets naar Fietsdepot Haaglanden gebracht.  

Hotspots

De toezichthouders van de handhavingsteams weten door meldingen van bewoners en eigen ervaring waar veel ongebruikte fietsen zijn. De gemeente noemt deze plekken 'hotspots'. Vaak zijn dit gebieden bij winkels, scholen en stations. Er zijn 12 gebieden met 52 hotspots verdeeld over de stadsdelen.

Planning

Als eerste krijgen weesfietsen in hotspots van stadsdeel Centrum een waarschuwingslabel. Later volgen andere gebieden in de stad. Bekijk de planning per stadsdeel:

Fiets met waarschuwingslabel
Fiets met waarschuwingslabel
Zie ook: Weesfietsen: wat doet de gemeente eraan?