Nieuwsbericht

Gemeente onderzoekt invoering milieuzone kustgebied

Gepubliceerd: 24 april 2023Laatste wijziging: 24 april 2023

De gemeente onderzoekt of het kustgebied vanaf 1 januari 2025 een milieuzone voor personenauto’s en zero-emissiezone voor vrachtwagens en bestelauto’s kan worden. In zo’n zone mogen vervuilende auto’s, vrachtauto’s en bestelwagens niet rijden.

Het onderzoek moet duidelijk maken wat de mening is van bewoners en ondernemers hierover. En op welke manier de gemeente ondernemers en bewoners kan helpen bij de overstap naar duurzaam vervoer. Bijvoorbeeld door een subsidie of andere regelingen.

Het onderzoek duurt tot de zomer en gaat over het hele kustgebied. Dit is van Scheveningen/Benoordenhout tot en met Kijkduin. En vanaf de kust richting stad wordt er gekeken naar het gebied tussen de kust en de N44, de S200 en de Laan van Meerdervoort.

Voor het onderzoek praat de gemeente met:

  • bewonersorganisaties
  • ondernemersverenigingen
  • andere belangenorganisaties
  • bewoners en ondernemers op straat.

Vervolg

De gemeente onderzoekt ook of uitbreiding van de milieu- en zero-emissiezone technisch kan en of die voldoet aan alle wettelijke regels. De resultaten van al deze onderzoeken gaan voor de zomer 2023 naar het college. Het college en de gemeenteraad kunnen dan besluiten of en onder welke voorwaarden de milieuzone er komt.

Stikstof

Langs de kust liggen veel kwetsbare natuurgebieden die last hebben van de uitstoot van stikstof. Dit komt voor een deel door uitlaatgassen van auto’s, bestelauto’s en vrachtwagens. Met minder stikstof kan de natuur zich beter herstellen. Daarnaast kunnen veel woningen en wegen zoals de boulevard nu niet gebouwd worden omdat er dan te veel stikstof is. Door minder vervuilend verkeer kan de bouw weer starten. En is er schonere lucht en minder geluidsoverlast.

Meer informatie