Nieuwsbericht

Gemeente beschermt 8.500 iepen tegen iepenziekte

Gepubliceerd: 15 mei 2018Laatste wijziging:

Vanaf 14 mei injecteert de gemeente ruim 8.500 iepen tegen de hardnekkige en besmettelijke iepenziekte. Dit gebeurt jaarlijks om de bomen beter te beschermen tegen de iepenspintkever.

Er staan ongeveer 16.000 iepen langs de Haagse straten en lanen. De gemeente controleert jaarlijks alle iepen. Omdat als een iep ziek is, de boom snel omliggende iepen kan besmetten via de wortels of via de kever zelf.  Tussen mei en september worden de iepen 2 keer ge├»nspecteerd. Ook de iepen op priv├ęterrein die bij bekend zijn bij de gemeente.

Iepen injecteren

Helft iepen krijgt vaccin

Ongeveer de helft van de iepen krijgt een vaccin. De andere helft bestaat uit nieuwere iepensoorten die van nature beter zijn beschermd tegen de ziekte en het vaccin niet nodig hebben. Het injecteren helpt want er gaan jaarlijks nog maar tientallen bomen dood in plaats van de 1.500 tot 2.000 iepen op het dieptepunt van de iepziekte, ongeveer 20 jaar geleden. Het injecteren moet vroeg in het groeiseizoen gebeuren, als de iepen net uitlopen. Ook moet het mooi weer zijn. De bast moet namelijk droog zijn, zodat de boom het middel opzuigt.

Meld een zieke iep

Een zieke iep is te herkennen aan zijn droge, dorre bladeren. Na verloop van tijd verliest de iep al zijn blad. Ziet u een zieke iep? Meld het dan bij de gemeente via de pagina Iepenziekte melden.