Nieuwsbericht

Escamp krijgt slimme sensoren in restafvalcontainers

Gepubliceerd: 11 juni 2021Laatste wijziging: 11 juni 2021

De gemeente plaatst deze maand in Escamp sensoren in alle restafvalcontainers. Een sensor is een elektronisch ‘oog’. De sensor ziet wanneer een container bijna vol is en geeft dit door aan de Haagse Milieu Services (HMS). De HMS weet zo precies welke containers zij moet legen.

Door sensoren te gebruiken, kan de gemeente afval slim inzamelen. In plaats van vaste inzamelroutes op vaste dagen, rijdt de HMS straks alleen als dat nodig is. Containers die snel vol raken, worden vaker geleegd. En containers die minder snel vol raken, juist minder vaak. Dat voorkomt volle containers zoveel mogelijk. En de HMS hoeft dan ook geen onnodige ritjes meer te maken met de vuilniswagen.

Planning

In november 2020 zijn de sensoren in 1.000 restafvalcontainers getest. Vanaf 25 januari 2021 voert de gemeente het nieuwe systeem wijk voor wijk in. Alle containers in de stadsdelen Segbroek en Centrum hebben al sensoren. Nu is Escamp aan de beurt. Daarna volgen Laak, Loosduinen, Scheveningen, Haagse Hout en Leidschenveen-Ypenburg. Naar verwachting hebben in december 2021 alle 6.700 restafvalcontainers een sensor.

Bekijk de video Den Haag zamelt afval slimmer in (YouTube-kanaal van de gemeente)
Zie ook Slim, sensoren in afvalcontainers! op Haagsehanden.nl
Een monteur laat zien waar de sensor komt in de restafvalcontainer. Fotografie: Valerie Kuypers