Nieuwsbericht

Dringend advies: draag een mondkapje in publieke ruimten

Gepubliceerd: 30 september 2020Laatste wijziging: 30 september 2020

Het aantal besmettingen in de regio Haaglanden stijgt nog steeds heel erg hard. Hierover maakt de veiligheidsregio Haaglanden zich enorme zorgen. Daarom geeft de regio het dringende en extra advies om in alle voor het publiek toegankelijke binnenruimten een mondkapje te dragen.

Dit doet zij samen met de veiligheidsregio’s Rotterdam-Rijnmond, Amsterdam-Amstelland en Brabant-Zuidoost (rond Eindhoven en Helmond).

Advies voor de hele regio Haaglanden

Het advies geldt voor de hele regio Haaglanden. Dus ook voor de gemeenten Wassenaar, Zoetermeer, Leidschendam-Voorburg, Rijswijk, Delft, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp en Westland. Dit betekent dat iedereen in de regio vanaf 13 jaar oud dringend wordt geadviseerd een mondkapje te dragen in alle publiek toegankelijke gebouwen. Denk daarbij aan winkels, horeca, theaters, sportscholen, musea, Centra voor Jeugd & Gezin, het gemeentehuis en stadsdeelkantoren. Ook contactberoepen zoals kappers, schoonheidsspecialisten en masseurs worden in de hele regio dringend verzocht een mondkapje te dragen. Daarnaast verzoekt de veiligheidsregio horeca-instellingen en detailhandel om het dragen van mondkapjes op te nemen in de huisregels.

Gezamenlijke verantwoordelijkheid

De veiligheidsregio doet met dit advies een beroep op onze gezamenlijke verantwoordelijkheid. Want alleen als we ons gedrag aanpassen kunnen we het coronavirus onder controle krijgen. De regio begrijpt dat dit advies vragen bij u kan oproepen. Zo mag u bijvoorbeeld als u aan uw tafel in het restaurant zit uw mondkapje af doen om te eten of te drinken. Wel moet u (van anderen buiten uw directe gezin) natuurlijk de 1,5 meter afstand houden. Ook bij het lopen naar de wc’s is het dringend advies het mondkapje weer te dragen. Deze en meer veelgestelde vragen en antwoorden daarop vind u op de website van de Rijksoverheid.

Ten minste 3 weken

De landelijke richtlijnen en het dringende advies om een mondkapje te dragen, gelden in ieder geval voor 3 weken. Daarna wordt bepaald of de maatregelen verder moeten worden aangescherpt als deze niet het gewenste effect hebben. Houd u daarom altijd aan de basisregels:

  • Beperk sociaal contact.
  • Houd altijd 1,5 meter afstand.
  • Draag in publieke binnenruimtes een mondkapje.
  • Ontvang maximaal 3 personen extra in huis.
  • Blijf thuis bij klachten en laat u testen door de GGD. Ontwikkelt u benauwdheid en/of koorts, dan blijven ook gezinsleden thuis
  • Was vaak uw handen, hoest en nies in de binnenkant van de elleboog, gebruik papieren zakdoekjes en gooi die meteen weg.
  • Bent u 70 jaar of ouder? Heeft u een kwetsbare gezondheid? Wees dan extra voorzichtig.