Nieuwsbericht

Den Haag vangt vluchtelingen uit Oekraïne op

Gepubliceerd: 4 maart 2022Laatste wijziging: 9 mei 2022

De gemeente regelt op dit moment opvang voor de vluchtelingen uit Oekraïne. Binnenkort maakt zij opvanglocaties in Den Haag bekend.

De gemeente is bezorgd om de mensen in Oekraïne en iedereen die banden heeft met dat land. Op dit moment zijn door de oorlog al meer dan 1 miljoen Oekraïners op de vlucht. Ook naar Den Haag komen vluchtelingen. De eerste Oekraïners hebben zich in Den Haag gemeld en worden op dit moment in een hotel opgevangen.

Eerste opvang in hotels

De gemeente organiseert voor de vluchtelingen nu vooral de eerste opvang en onderdak. Vluchtelingen die zich nu melden en geen onderdak hebben vangt zij op in hotels. Er zijn nu ongeveer 200 plekken beschikbaar. Dit aantal kan snel worden opgehoogd tot 500. De gemeente heeft bijvoorbeeld een akkoord met Stichting Noodopvang en een aantal hotels voor de eerste opvang.

Bied zelf opvang

De gemeente blijft zoeken naar andere opvangplekken. U kunt met de gemeente meedenken. Wilt u een vluchteling bij u thuis laten logeren? Lees dan meer informatie op de website van Vluchtelingenwerk.

U kunt ook opvang aanbieden via Takecarebnb. Deze organisatie regelt vraag en aanbod voor logeerplekken, in samenwerking met het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers).

Doe een donatie

U kunt helpen door geld te doneren via Giro 555. Uw donatie wordt gebruikt voor medische zorg, eten, onderdak en geestelijke en maatschappelijke hulp. Het Rode Kruis is 1 van de hulporganisaties achter Giro 555.

U kunt ook geld doneren aan de UNHCR. Dat is de internationale vluchtelingenorganisatie die nu in Oekraïne en in de buurlanden helpt door ter plekke noodhulp te bieden.

Meer informatie

Lees meer informatie over de oorlog in Oekraïne op de website van de Rijksoverheid.

Veelgestelde vragen

Heeft u vragen aan de gemeente over de gevolgen van de oorlog in Oekraïne en over de vluchtelingen die Den Haag opvangt? Lees de antwoorden op veelgestelde vragen op deze website.

De ingang van Stadhuis Spui in de Oekraïense kleuren geel en blauw verlicht