Nieuwsbericht

Den Haag investeert in de fiets

Gepubliceerd: 3 december 2020Laatste wijziging: 3 december 2020

Ruim baan voor de fiets! De gemeente investeert de komende 5 jaar ruim € 65 miljoen in de fiets. Dit staat in het uitvoeringsprogramma 'Ruim baan voor de fiets 2020-2025'. Dit plan is 2 december 2020 aan wethouder Robert van Asten (Mobiliteit) overhandigd. Den Haag wil een echte fietsstad worden, voor álle Hagenaars, bezoekers en werknemers. In 2040 moet de fiets het belangrijkste vervoermiddel zijn.

De gemeente wil veilige fietsroutes en genoeg goede fietsenstallingen. Ook wil de gemeente mensen bereiken die nu nog niet fietsen. Wethouder Robert van Asten: 'We kijken wat mensen nodig hebben om te gaan fietsen en willen daarbij helpen.'

Wethouder Robert van Asten fietst door Den Haag. (Foto: Valerie Kuypers)
Wethouder Robert van Asten fietst door Den Haag. (Foto: Valerie Kuypers)

50% meer op de fiets

Hagenaars nemen vaker de fiets. In een groeiende stad is de fiets een aantrekkelijk en snel vervoermiddel. In 2040 wil de gemeente 50% meer fietsbewegingen. Daarvoor zijn wel aantrekkelijke en veilige routes nodig. De komende jaren komen er dan ook veel nieuwe, goede fietsroutes bij. In de stad en in de regio. De gemeente wil ook:

  • doorstroming bij kruispunten verbeteren
  • zorgen dat fietsers en voetgangers minder last hebben van elkaar
  • 13 kilometer aan tegelfietspaden vervangen voor rood asfalt
  • 40 nieuwe fietsenstallingen in wijken, winkelstraten en bij OV-haltes

Fietsen wordt makkelijk

In wijken waar bewoners nu nog weinig fietsen, komen fietslessen en fietsservicepunten. Samen met het ANWB Kinderfietsenplan zorgt de gemeente dat kinderen een opgeknapte tweedehands fiets krijgen.

Werk combineren

Het werk aan de fietspaden wordt zo veel mogelijk tegelijk gedaan met andere werkzaamheden in de stad. Zoals onderhoud aan het wegdek of de riolering, of het veiliger maken van de weg. Waar dat kan, werkt de gemeente samen met regionale en nationale partners. Van Asten: 'Door de elektrische fiets, bakfietsen en deelfietsen wordt fietsen alleen maar populairder. Fietsen is gezond en fietsers stoten geen schadelijke gassen uit. Ook neemt de fiets weinig ruimte in. Door goede fietsroutes én het toegankelijk maken van de fiets zorgen we ervoor dat nog meer Hagenaars de fiets pakken.'