Nieuwsbericht

Den Haag gebruikt slimme snelheidsmeters

Gepubliceerd: 15 maart 2023Laatste wijziging: 17 maart 2023

Om het verkeer veiliger te maken gebruikt de gemeente slimme snelheidsmeters. Dat zijn meters waarop u een rood, verdrietig gezichtje ziet als u te hard rijdt. Of een groen, lachend gezichtje als u zich aan de snelheid houdt. Nieuw is dat de meter aan de politie doorgeeft waar en wanneer het verkeer vaak te hard rijdt.

De politie weet zo precies waar ze moet controleren. Te hard rijden zorgt voor veel aanrijdingen. Daarbij vallen veel gewonden en helaas ook doden. De gemeente en politie hopen niet op meer boetes, maar op meer verkeersveiligheid.

Snelheidsmeters op 180 plekken

Als een snelheidsmeter lang op dezelfde plek staat, raken mensen eraan gewend. De mensen gaan dan toch weer te hard rijden. De 60 slimme snelheidsmeters , wisselen daarom steeds van plek. De gemeente heeft een lijst met 180 plekken gemaakt, waar de meters kunnen staan.

Snelheidsmeter aanvragen

Hagenaars die vinden dat verkeer in de buurt te hard rijdt, kunnen snelheidsmeters aanvragen. Dit kan met het formulier Melding Openbare Ruimte. Kies bij 'uw melding' voor onveilige verkeersituatie melden en daarna 'snelheidsdisplay'. Is de plek geschikt? Dan plaatst de gemeente daar het komende jaar een snelheidsmeter.

Slimme snelheidsmeter

Andere maatregelen

De gemeente neemt veel andere maatregelen voor meer verkeerveiligheid. Voorbeelden hiervan zijn: verkeersdrempels plaatsen, wegen herindelen en 30 kilometer per uur zones instellen. De slimme snelheidsmeters passen hierbij.

Zie ook: Maatregelen verkeersveiligheid