Nieuwsbericht

Den Haag doet Glas in ’t Bakkie

Gepubliceerd: 7 mei 2018Laatste wijziging: 9 mei 2018

De glasbak bestaat in mei 2018 40 jaar en dat wordt landelijk gevierd. In Den Haag kunt u op 4 zaterdagen gratis een ‘glastas’ ophalen. Lees waar u dat kunt doen.

Veel Hagenaars maken al gebruik van de glasbak. En dat is mooi, want glas kan voor 100% worden hergebruikt. Helaas belandt er nog veel glas bij het restafval. Met deze actie maakt de gemeente het Hagenaars nog makkelijker om meer glas naar de glasbak te brengen.

Gratis glastas

Op 4 zaterdagen kunt u op verschillende locaties in de stad een gratis glastas ophalen. Dat zijn vrolijk gekleurde stevige boodschappentassen die heel geschikt zijn voor glas. Op deze locaties staat het promoteam Glas in ’t Bakkie de tassen uit te delen.

19 mei

  • Van 10.00 tot 12.00 uur, Winkelcentrum Mariahoeve
  • Van 13.00 tot 15.00 uur, Winkelhof Waldeck

26 mei

  • Van 10.00 tot 12.00 uur, Fahrenheitstraat/hoek Hanenburglaan (bij Albert Heijn)
  • Van 13.00 tot 15.00 uur, Thomsonlaan/hoek Fahrenheitstraat

2 juni

  • Van 10.00 tot 12.00 uur, Paul Krugerplein (bij Albert Heijn)
  • Van 13.00 tot 15.00 uur Wijkpark Transvaal (bij de stadsboerderij)

9 juni

  • Van 10.00 tot 12.00 uur, Winkelcentrum Laakweg
  • Van 13.00 tot 15.00 uur, Apeldoornselaan 266 (bij Albert Heijn) 

Wel in de glasbak

In de glasbak kunnen alle verpakkingen van glas worden weggegooid. Dat mag met deksels, doppen en restjes. Schoonspoelen hoeft niet.  

Glasbak

Niet in de glasbak

Steen, serviesgoed, (thee)glazen, vlak glas (kapotte ruiten), spiegels en hittebestendige schalen mogen niet in de glasbak. Ook kapotte gloeilampen, tl-buizen en spaarlampen horen er niet in. Dat is namelijk klein chemisch afval. Dit kunt u kwijt bij de afvalbrengstations.

100% hergebruikt

Glas kan voor 100% hergebruikt worden. Daarom is het is zo belangrijk dat u al het glas naar de glasbak brengt. Van 1 kilo gebruikt glas wordt weer 1 kilo nieuw glas gemaakt. Ook kan glas telkens opnieuw hergebruikt worden zonder dat de kwaliteit van het glas minder wordt.

Glasbakken in Den Haag

Het overzicht van de glasbakken in Den Haag vindt u op de kaart.

Bedenkers van de glasbak

Miep Kuiper en Babs Riemens van de stichting Milieuzorg Zeist hebben 40 jaar geleden de glasbak bedacht. Dat deden ze uit milieuoverweging: ze vonden het zonde dat kostbaar glas werd weggegooid. Zij zetten in Zeist daarom zelf een bak neer en dat bleek een succes. Ze sloten een deal met Maltha Glasrecycling waardoor het ook nog wat opleverde. Gemeenten toonden al snel interesse en in 1978 was ’s-Hertogenbosch de 1e gemeente die een officiële glasbak plaatste. Daarna volgden snel andere gemeenten. Inmiddels is de glasbak een bekende verschijning in het straatbeeld.

Zie ook: Afval scheiden: glas