Nu:
Coronavirus
Laatste update: 12:43 uur

Nieuwsbericht

Coronavirus in Den Haag

Gepubliceerd: 12 maart 2020Laatste wijziging: 3 april 2020

In Nederland gelden maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen hebben ook gevolgen voor de gemeente Den Haag. Deze pagina wordt regelmatig vernieuwd.

Het uitgangspunt voor de gemeente Den Haag is dat de gemeente zo veel mogelijk doorgaat met de normale dienstverlening. Zodra er aanleiding toe is, geeft de gemeente een update over wat de ontwikkelingen voor Den Haag betekenen.

 • Vrijdag 3 april 15.15 uur

Informatie in andere talen

De gemeente geeft ook informatie over het coronavirus op haar Engelstalige website en Franstalige website. U kunt nu ook informatie downloaden in het Chinees, Bulgaars en Roemeens. Kijk voor een overzicht op de pagina Coronavirus: vraag en antwoord.

 • Vrijdag 3 april 13.00 uur

Parkeerbeperkingen bij bos en strand en strand- en vakantiehuisjes dicht

In de Veiligheidsregio Haaglanden (VRH) blijft het aanspreken en zo nodig beboeten van mensen die zich niet aan de regels houden hoge prioriteit. 'We zien gelukkig dat de grote meerderheid van de mensen het begrepen heeft: ze blijven thuis, gaan alleen voor een korte en noodzakelijke boodschap naar buiten, respecteren dan de veilige afstand van 1,5 meter en beperken zich voor hun 'ommetjes' tot de eigen buurt,' zegt plaatsvervangend voorzitter VRH en waarnemend burgemeester Johan Remkes. 'Dit vraagt veel van ons allemaal. Daarom is het ook extra onaanvaardbaar als enkelingen het voor de rest verpesten. Dat wordt niet getolereerd.'
Aan de regels voor de regio Haaglanden is toegevoegd:

 • Grote parkeergelegenheden in de buurt van stranden, parken en recreatiegebieden gaan dicht.
 • Het gebruik van strand- en vakantiehuisjes voor recreatie en kortdurende verhuur aan toeristen is niet toegestaan.
 • Gemeenschappelijke toilet-, was- en douchevoorzieningen zowel op of bij recreatieparken en andere recreatieve locaties zijn gesloten.

Kijk voor meer informatie op de website van de VRH.

 • Donderdag 2 april 16.55 uur

Versoepeling ID-plicht in de zorg

Om voor medische zorg in aanmerking te komen, moet u een geldig identiteitsbewijs laten zien aan de zorgverlener. Bijvoorbeeld in het ziekenhuis of bij de tandarts. De legitimatieplicht in de zorg geldt voor iedereen, dus ook voor minderjarigen jonger dan 14 jaar.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft aangegeven dat zorginstellingen in de periode dat het coronavirus heerst ook verlopen ID-bewijzen mogen accepteren. Lees meer hierover op de website van de Rijksoverheid.

 • Dinsdag 31 maart 19.00 uur

Verlenging maatregelen

De landelijke maatregelen zijn verlengd en gelden in ieder geval tot en met 28 april. Hiermee volgt de gemeente de landelijke richtlijnen. Lees meer op de website van de Rijksoverheid.

 • Donderdag 26 maart 18.05 uur

Nieuwe noodverordening vastgesteld

De plaatsvervangend voorzitter van de Veiligheidsregio Haaglanden, Johan Remkes, heeft donderdag 26 maart 2020 een nieuwe noodverordening vastgesteld. Hierin zijn de maatregelen verwerkt die het kabinet afgelopen maandag aankondigde om de gevolgen van het coronavirus te beperken. Op basis van deze noodverordening kan de gemeente de aanwijzingen van het kabinet handhaven. Lees het volledige persbericht en de noodverordening van de Veiligheidsregio Haaglanden op vrh.nl.

Kleinere Haagse Foodmarkt (HFM) opent deuren vanaf vrijdag 09.00 uur

Op de plek van de Haagse Markt start vrijdag 27 maart een tijdelijke en veel kleinere markt: de Haagse Foodmarkt (HFM). De markt is geopend op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur. De marktondernemers mogen alleen voedingsartikelen verkopen.

De gemeente zal de markt zo inrichten dat het aan de RIVM-richtlijnen voldoet. Er komt bijvoorbeeld een verplichte looproute en een controle bij de ingang. Er wordt een beperkt aantal bezoekers per keer binnengelaten om filevorming te voorkomen. Ook komen de kramen op ruime afstand van elkaar te staan. Toezichthouders zorgen ervoor dat mensen 1,5 meter afstand van elkaar houden.

Ook komt er op de HFM een ondernemersloket. Hier kunnen ondernemers terecht met vragen en zorgen over de maatregelen rondom het coronavirus.

Meer informatie leest u in het persbericht.

 • Donderdag 26 maart 16.40 uur

1 centraal telefoonnummer voor kwetsbare Hagenaars

Komt u door corona in de problemen op gebied van zorg en welzijn? Of maakt u zich zorgen? Dan kunt u bellen naar (070) 205 30 03 voor (hulp)vragen of een goed gesprek. Het telefoonnummer is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 21.00 uur en in het weekend van 10.00 tot 16.00 uur.

Het telefoonnummer is opgezet door de welzijnsorganisaties, partners in de wijk en de gemeente. U kunt vragen stellen over bijvoorbeeld:

 • boodschappen doen en betaalbare maaltijden
 • sombere gedachten die u krijgt door eenzaamheid
 • corona en opvoeding

Naast het telefoonnummer kunt u de chatfunctie gebruiken op servicepuntxl.nl. Krijgt u al ondersteuning? Dan kunt u ook terecht bij uw vertrouwde contactpersoon.

 • Woensdag 25 maart 15.30 uur

Sluiting Haagse Markt

De Haagse markt is per direct gesloten. De gemeente onderzoekt komende dagen of ze voor de voedselvoorzieningsfunctie een oplossing kan vinden. Hierbij wordt de toegang beperkt en komt er een strakke handhaving.

Bekijk de toelichting op Twitter.

 • Woensdag 25 maart 8.50 uur

Den Haag lanceert website om gezinnen te ondersteunen

De gemeente heeft een speciale website gemaakt om gezinnen te helpen tijdens de coronacrisis. Op de website vindt u informatie en inspiratie over de volgende onderwerpen: 

 • het voorkomen van en reageren op spanningen in huis
 • hulp bij het ouderschap
 • tips voor een gezonde manier van leven
 • voorkomen van de negatieve gevolgen van bankhangen, gamen en computeren
 • creatief aan de slag gaan met uw kinderen

Ga naar de website Gezin en Corona.

 • Dinsdag 24 maart 18.15 uur

Drukte op de website

De gemeente merkt dat veel Hagenaars hun zaken aan het regelen zijn via denhaag.nl. Helaas is hierdoor de website, en vooral de digitale formulieren op de website, soms langzamer geworden. Merkt u dat het traag gaat en u wilt een formulier invullen, doet u dit dan alstublieft op een ander moment. Zo kunt u ervoor zorgen dat de noodzakelijke digitale dienstverlening kan doorgaan.#samenkunnenweditaan

Aangepaste openingstijden gebouwen stadskantoren

Vanaf vandaag gaan de gebouwen Stadskantoor Leyweg en Stadhuis Spui om 17.30 uur dicht, behalve op de dagen dat de balies van Publiekzaken 's avonds open zijn. Dan zijn de gebouwen om 21.00 uur gesloten. Kijk voor meer informatie op de pagina Openingstijden en locaties stadsdeelkantoren.

 • Zondag 22 maart 17.40 uur

Gemeente geeft dringend advies niet naar bos of strand te gaan

Ook om niet naar andere plekken te gaan waar het druk kan zijn. Om mensenmassa's te voorkomen en genoeg afstand te kunnen houden tot anderen. 1,5 meter is de norm. Zo beperken Hagenaars samen de gezondheidsrisico's. #samenkunnenweditaan

 • Zaterdag 21 maart 18.33 uur

Kom in actie en help mee in de opvang

Wilt u als vrijwilliger iets betekenen voor anderen? In Den Haag wordt vanwege het coronavirus 24 uur per dag zoveel mogelijk dak- en thuislozen opgevangen. Dit betekent een grotere inzet van begeleiding. Daarom een dringende oproep aan alle Haagse inwoners: kom in actie. Er zijn extra handen nodig bij het uitdelen van maaltijden, lichte zorg of gewoon om een praatje te maken. Daarnaast is er een grote behoefte aan vrijwilligers met een verpleegkundige achtergrond.

Meer informatie leest u in het persbericht.

 • Zaterdag 21 maart 11.40 uur

Afvalbrengstations te druk

De gemeente merkt dat veel mensen aan het opruimen zijn. Er wordt vanmorgen veel afval ingeleverd bij de afvalbrengstations van de gemeente. Het is er extra druk. Er zijn zelfs wachtrijen. Breng daarom alstublieft uw afval alleen als het echt nodig is. Ook omdat u 1,5 meter afstand moet houden van anderen vanwege het coronavirus. #samenkunnenweditaan

 • Vrijdag 20 maart 20.50 uur

Wijzigingen dienstverlening Publiekszaken

Om bezoekers en medewerkers van de gemeente nog meer te beschermen tegen het coronavirus, is er een aantal wijzigingen:

 • Vanaf maandag 23 maart zijn er gewijzigde openingstijden van de balies in Stadskantoor Leyweg en Stadhuis Spui. Er is bijvoorbeeld 1 avondopenstelling per week in plaats van 2
 • Vanaf maandag 23 maart zijn alle Informatie- en Hulppunten (IHP) in de stadsdeelkantoren gesloten.

Ook is besloten dat een afspraak maken bij de gemeente om een product aan te vragen voorlopig niet meer online kan, wel via telefoonnummer 14070.

Kijk voor meer informatie op Coronavirus: wijzigingen dienstverlening.

 • Vrijdag 20 maart 20.35 uur

Stadsbestuur neemt maatregelen om de stad te steunen

Sinds de uitbraak van het coronavirus werkt de gemeente eraan om de gevolgen van het virus te beperken. De zorg voor mensen staat hierin voorop. Een overzicht van de genomen maatregelen stuurt het college van burgemeester en wethouders vandaag naar de gemeenteraad. Het gaat om het onderwijs, de maatschappelijke opvang, de voedselbank en de Jeugdzorg/WMO. 

Daarnaast kondigt het stadsbestuur aan dat parkeren voor zorgpersoneel tijdelijk wordt vrijgesteld van parkeerbelasting en mantelzorgers krijgen automatisch 50 uur parkeertegoed gratis bijgeschreven.​ Ook worden maatregelen voor de economie bekendgemaakt. Die maatregelen zijn een aanvullend lokaal steunpakket met als doel om het mkb en werknemers de crisis door te helpen. Wethouder Saskia Bruines schreef een brief. Lees haar brief via Twitter.

Lees meer over de brief van het stadsbestuur in het persbericht.  ​

 • Vrijdag 20 maart 17.45 uur

Gemeente Den Haag bedankt cruciale beroepen en Hagenaars

De gemeente Den Haag bedankt de Hagenaars die zich dag en nacht inzetten om de gevolgen van het coronavirus te beperken. Onder de hashtag #samenkunnenweditaan worden onder meer op de digitale reclamezuilen in de stad de Hagenaars in cruciale beroepen bedankt. Onder andere het zorgpersoneel, de onderwijzers, vuilnismannen en vakkenvullers werken de klok rond om Den Haag gezond, veilig en leefbaar te houden. 

 • Vrijdag 20 maart 13.00 uur

Online lesmateriaal opnemen in de Centrale Bibliotheek

De gemeente biedt docenten van Haagse scholen de mogelijkheid om online lesmateriaal op te nemen in de studio in de Centrale Bibliotheek. Er kunnen filmpjes worden opgenomen die de school via YouTube of andere kanalen aan de leerlingen kan aanbieden. De gemeente zorgt voor professionele technische ondersteuning en kan ook hulp bieden bij de montage.

Neem voor meer informatie of het maken van een afspraak contact op via media@denhaag.nl of bel (070) 353 22 99.

 • Donderdag 19 maart 18.40 uur

Markten blijven open

In de Veiligheidsregio Haaglanden (VRH) blijven de markten zo veel mogelijk doorgaan. Het aanbod van vaak relatief goedkope en verse etenswaar in de buitenlucht is een belangrijk onderdeel van het winkelaanbod in deze periode. Daarbij moet voortdurend gewaakt worden dat niet te veel mensen tegelijkertijd de markt bezoeken en dat het winkelend publiek voldoende afstand van elkaar houdt. De marktkooplieden kunnen hier zelf ook bij helpen door niet meer dan enkele klanten tegelijkertijd bij de kraam toe te staan.

De gemeente plaatst bij de ingang van haar markten borden en soms meertalige posters. Hierop worden de bezoekers opgeroepen de gezondheid van zichzelf en anderen te bewaken. Zo kunnen de markten openblijven, maar als men zich niet aan de richtlijnen houdt dan wordt dit besluit worden herzien.

Hoe er gehandhaafd kan worden door de noodverordening, kunt u lezen in het aanwijzingsbesluit op de website van Veiligheidsregio Haaglanden.

 • Donderdag 19 maart 8.55 uur

Computer voor leerlingen via Stichting Leergeld

Leerlingen die thuiszitten zonder laptop of computer kunnen bij Stichting Leergeld met een Ooievaarspas een computer aanvragen. Dat kan als het de school niet lukt om er 1 te regelen. Zo kunnen de leerlingen op afstand toch onderwijs krijgen.  

Wethouder Hilbert Bredemeijer: 'Het coronavirus heeft grote gevolgen voor de manier van lesgeven in Den Haag. Zo’n grote verandering vraagt veel van schoolbesturen, leraren, ouders en leerlingen. Basale benodigdheden zoals een laptop of computer, zijn daarom hard nodig.’

Kijk voor meer informatie op de website van Stichting Leergeld.

 • Woensdag 18 maart 11.55 uur

Supermarktbonnen aanvragen bij Voedselbank Haaglanden

Klanten van Voedselbank Haaglanden (Den Haag, Zoetermeer en Rijswijk) krijgen tot 6 april 2020 een supermarktbon in plaats van een voedselpakket. Deze maatregel werd vandaag genomen nadat de Voedselbank maandag de moeilijke beslissing heeft genomen om in ieder geval tot 6 april 2020 te sluiten. Ondertussen wordt er onder andere met de Voedselbank gewerkt aan een structurele oplossing voor de langere termijn. De supermarktbon wordt door de Voedselbank uitgedeeld aan de klanten van Voedselbank Haaglanden op de voor hen gebruikelijke tijden en uitgiftepunten.

Kijk voor meer informatie op de website van Voedselbank Haaglanden.

 • Dinsdag 17 maart 19.50 uur

Daklozenopvang

De gemeente heeft samen met de Kessler Stichting, het Leger des Heils en het Rode Kruis 2 extra opvanglocaties voor daklozen geopend om het risico op verspreiding van het coronavirus te minimaliseren. Beide locaties bieden 24 uurs opvang. De opvang is in beperkte groepen. Daarom is er een hotel ingericht als opvangplek. Wie nu al gezondheidsklachten heeft wordt apart opgevangen. Wie net dakloos is geworden en nog geen contact heeft gehad met het Daklozenloket, kan zich bij dit loket melden.

Centrum Jeugd en Gezin (CJG)

De jeugdgezondheidszorg beperkt de contactmomenten voor kinderen vanaf 14 maanden. Jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen van CJG Den Haag zijn nu hard nodig bij GGD Haaglanden en de zorg voor de allerkleinsten. Bij CJG gaan de volgende afspraken door: maternale kinkhoest (22 weken prik voor zwangeren), gehoortest pasgeborenen, 4 weken consult (1e bezoek pasgeborene aan de jeugdarts) en alle vaccinaties voor kinderen tot en met de 14 maanden prik (BMR). Meer informatie op cjgdenhaag.nl.

 • Dinsdag 17 maart 19.15 uur

Wethouder Saskia Bruines reageert op noodmaatregelen economie

'De maatregelen om het coronavirus te bestrijden hebben een enorme impact op het maatschappelijke leven en treffen de Haagse economie hard. Zoals we allemaal kunnen zien in de stad en lezen in de media, ondervinden veel Haagse ondernemers last van deze noodzakelijke maatregelen. Van kleine familiebedrijven tot zzp'ers, van start-ups en mkb'ers tot grote bedrijven, en van de horeca tot de toeristenbranche; het zijn moeilijke tijden voor iedereen. Het valt te prijzen dat het kabinet met noodmaatregelen komt om de economie te helpen door zelfstandigen en mensen met een nulurencontract sneller te helpen met een bijstandsuitkering, door de werktijdverkorting uit te breiden, door de borgstelling mkb-kredieten te verruimen en door de ruimte te bieden aan restaurants om maaltijden te laten afhalen en bezorgen.
Ook in Den Haag kijken we wat nodig is om de Haagse economie weer op gang te brengen. We zijn continu in overleg met economische partners in de stad en regio om een goed beeld te krijgen en elkaar op de hoogte te houden van nieuwe ontwikkelingen. De gemeente wordt ook veel benaderd met ideeën en suggesties. Het college maakt snel meer bekend over eventuele lokale maatregelen.’

Meer informatie voor Haagse ondernemers staat op de pagina Coronavirus: informatie voor ondernemers.

 • Dinsdag 17 maart 15.45 uur

Begraafplaatsen

Uitvaartplechtigheden in uitvaartcentra, crematoria en begraafplaatsen mogen uit maximaal 30 personen bestaan. Voor rouwbezoek en condoleancebezoek gelden dezelfde maatregelen tot en met 6 april 2020. Alle plechtigheden zijn zonder hapjes en drankjes. Van de bezoekers en familie wordt gevraagd minimaal 1,5 meter van elkaar afstand te nemen. Voor meer informatie over uitvaart-, afscheidsdiensten en condoleances kijkt u op de website van het RIVM.

Fietsenstallingen Biesieklette

De stalling bij station Den Haag Centraal, de Anna van Buerenstalling, blijft open. De openbare stallingen: Grote Markt, Kranestraat, Nobelstraat, Raamstraat en Stadhuis hebben aangepaste openingstijden. De overige inpandige stallingen zijn gesloten. De buitenstallingen zijn open, maar hebben geen beheerder. Voor meer informatie kijkt u op www.biesieklette.nl.

 • Dinsdag 17 maart 14.25 uur

Pandhuis

De veilingen van het Pandhuis van maart en mei komen te vervallen. Meer informatie staat op de pagina Veilingen bij het Pandhuis.

 • Maandag 16 maart 23.00 uur

Noodverordening Haaglanden

De Veiligheidsregio Haaglanden heeft een noodverordening ingesteld om de verspreiding van het coronavirus te beperken. In de verordening staat dat het verboden is evenementen te hebben met meer dan 100 personen. Ook staat er dat scholen en kinderdagverblijven dicht blijven tot en met 6 april. Dit geldt ook voor eet- en drinkgelegenheden, sportclubs, seksclubs en coffeeshops. Wie zich niet aan de maatregelen uit de noodverordening houdt, is strafbaar. Er kan een boete van € 10.000 of hoger worden opgelegd. Zo nodig treedt de politie op.

Voor de volledige noodverordening: Brief plv. voorzitter Veiligheidsregio Haaglanden inzake Noodverordening Coronavirus (RIS304966)

 • Maandag 16 maart 18.10 uur

     Stadsboerderijen

     Alle stadsboerderijen zijn voor bezoekers gesloten tot en met 6 april. Dit heeft de gemeente besloten in het belang van de gezondheid van de bezoekers en de verzorgers van de dieren. Dat betekent dat alle geplande activiteiten niet doorgaan op de stadsboerderijen.

     Overzicht wijzigingen dienstverlening

     Een overzicht van welke dienstverlening van de gemeente tijdelijk is gewijzigd, staat op de pagina Coronavirus: wijzigingen dienstverlening. De pagina wordt aangevuld als er nieuwe wijzigingen zijn.

     • Maandag 16 maart 12.55 uur

     Inzameling huishoudelijk afval

     Uw huishoudelijk afval wordt zoals u gewend bent opgehaald door de Haagse Milieu Services (HMS).

     Grofvuil, groot tuinafval en bouw- en sloopafval kunt u naar een afvalbrengstation brengen. Deze zijn van maandag tot en met zaterdag van 8.30 tot 17.00 uur geopend.

     Lukt het niet om zelf uw grofvuil of tuinafval weg te brengen? Maak dan een gratis afspraak om het op te laten halen. Bouw- en sloopafval kunt u tegen betaling laten ophalen. Hiervoor maakt u een aparte afspraak.

     • Zondag 15 maart 20.15 uur

     Zondag 15 maart heeft het kabinet aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus. De maatregelen zijn:

     • Scholen en kinderdagverblijven gaan dicht vanaf maandag 16 maart tot en met maandag 6 april. Het gaat hierbij om scholen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en mbo.

     • Voor kinderen van ouders in bijvoorbeeld de zorg, politie, openbaar vervoer en brandweer is er wel opvang in de school en het kinderdagverblijf, zodat hun ouders kunnen blijven werken. Deze opvang is zonder extra kosten. Bekijk een lijst van cruciale beroepsgroepen.

     • Docenten gaan onderwijs op afstand organiseren voor kinderen die thuiszitten, met prioriteit voor eindexamenleerlingen in het voortgezet onderwijs en het mbo.

     • Alle eet- en drinkgelegenheden gaan dicht vanaf zondag 15 maart 18.00 uur tot en met maandag 6 april.

     • Sport- en fitnessclubs, sauna’s, seksclubs en coffeeshops sluiten vanaf zondag 15 maart 18.00 uur tot en met maandag 6 april.

     • Iedereen in Nederland wordt gevraagd om waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren. Ook bijvoorbeeld bij het boodschappen doen.

     • Alle eerder genomen maatregelen worden verlengd tot en met maandag 6 april.

     Locoburgemeester Boudewijn Revis over de maatregelen die Haagse ondernemers raken: 'Ik zie dat veel ondernemers direct hun verantwoordelijkheid hebben genomen. Dat past bij de maatschappelijke verantwoordelijkheid die wij met z’n allen hebben om de gevolgen van dit virus te beperken.'

     • Zondag 15 maart 17.55 uur

     Instructies medewerkers

     Voor burgers die de gemeente bezoeken is het goed om te weten dat de gemeente de volgende landelijke richtlijnen aan haar medewerkers heeft gegeven: was je handen regelmatig, hoest en nies in de binnenkant van je elleboog, gebruik papieren zakdoekjes, geen handen schudden, houd gepaste afstand en blijf thuis als je verkoudheidsklachten krijgt.

      Thuisblijven bij verkoudheid

      Als medewerkers van de gemeente aan een balie, loket of in een spreekkamer constateren dat een bezoeker verkouden is, dan zullen zij aangeven dat zij het gesprek moeten stoppen. Zij vragen dan een nieuwe afspraak te maken.

      Publieksruimtes

      Bij de balies en loketten van de gemeente mogen niet meer dan 100 mensen aanwezig zijn. De beveiligingsmedewerkers van de gemeente houden dit bij en nemen als het nodig is maatregelen.

      Huisbezoeken

      Medewerkers van de gemeente die huisbezoeken afleggen waarbij hulp aan inwoners wordt geboden, bellen vooraf met de vraag of iemand verkouden is. Bij twijfel wordt de afspraak verzet.

      • Vrijdag 13 maart 20.15 uur

      Locoburgemeester Boudewijn Revis heeft op vrijdag 13 maart via een open brief alle Hagenaars geïnformeerd over het coronavirus.

      Gewijzigde dienstverlening

      De gemeente heeft de dienstverlening aangepast ter bescherming van de klanten, bezoekers en medewerkers en om verdere verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te voorkomen. 

      Sportaccommodaties

      Alle sporthallen, zwembaden en buitensportaccommodaties zijn tot 28 april gesloten.

      Markten

      De gemeente volgt de lijn voor detailhandel en voedselvoorziening. Dit betekent dat de markten open zijn zodat iedereen levensmiddelen kan kopen. De gemeente laat de keuze voor het aan- of afwezig zijn op de markt bij de marktondernemer en gaat daarmee soepel om.

      • Donderdag 12 maart

      De landelijke maatregelen van de Rijksoverheid tegen het coronavirus die ook voor de gemeente Den Haag gelden, zijn:

      • Iedereen in Nederland: blijf thuis bij klachten neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Vermijd sociaal contact. Bel pas met uw huisarts als de klachten verergeren.
      • Bijeenkomsten met meer dan 100 personen worden in heel Nederland afgelast. Dat geldt ook voor publieke locaties zoals musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden.
      • Mensen in heel Nederland wordt opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken of de werktijden te spreiden.
      • Voor kwetsbare personen (ouderen en personen met verminderde weerstand) geldt: vermijd grote gezelschappen en openbaar vervoer. In het algemeen wordt mensen dringend verzocht om bezoek aan kwetsbare personen te beperken.

      Overige maatregelen:

      • Voor zorgpersoneel en personeel in vitale processen: er wordt veel van u gevraagd. Blijf pas thuis als u klachten hebt en koorts. Overleg zo nodig met uw werkgever. En ook: reis niet naar het buitenland.
      • Hogescholen en universiteiten wordt verzocht onderwijs online aan te bieden in plaats van grootschalige colleges.
      • Scholen in het primair -, voortgezet - en middelbaar beroepsonderwijs en kinderopvang blijven gewoon open.
      • Vanaf donderdag 12 maart wordt deze informatie op de website van de Rijksoverheid aangevuld. Hier vindt u ook vragen en antwoorden die volgen uit deze nieuwe maatregelen.

      Meer informatie

      Zie ook: denhaag.nl/coronavirus